In memoriam Jaap Dros

Op donderdag 31 augustus is de bekende Texelse schaker Jaap Dros overleden, ruim twee maanden voor zijn zeventigste verjaardag. Over Jaap valt het nodige te vertellen. Hij was veelvuldig kampioen van Texel; afgelopen seizoen werd hij voor de 35e keer clubkampioen van En Passant, waarmee hij recordhouder was in Nederland. Sinds 2005 was hij ook voorzitter van de Texelse schaakvereniging. Maar op Texel was hij vooral bekend als oud-leraar – ik sprak vaak mensen die bij hem in de klas hadden gezeten – en als muzikant. Hij was de auteur van de zogenaamde “Island-song” (jaapdros.files.wordpress.com/2011/01/03-island-song-1981_-shoreline-song-1981.mp3 ) en hij zette een reeks gedichten van J.C. Bloem op muziek. Met zijn mooie bronzen stem vertolkte hij daarnaast muziek van Leonard Cohen en Bob Dylan. Als hobby-boer teelde hij in zijn weidse boomgaard aan de rand van Den Burg appels en noten. Op schaaktoernooien nam hij vaak een zak met Benoni appels mee. Het is vast niet toevallig dat hij de Benoni verdediging op zijn repertoire had staan.

Zelf leerde ik hem kennen als een echte inspirator van het schaakleven op Texel en als een creatieve en altijd sportieve tegenstander. Niets was hem te gek. Drie jaar geleden stelde hij zijn boomgaard beschikbaar voor het zomertoernooi “Mat op ‘t Wad”, waarvan hij uiteraard zelf de naamgever was. Weken van tevoren was hij al bezig om tafels, stoelen en zonneschermen bij elkaar te scharrelen om de deelnemers zo goed mogelijk te huisvesten. Het zorgde voor een onvergetelijke ervaring bij de spelers. In de jubileumbundel van de schaakvereniging voerde hij in bloemrijke taal een voorvader op die in de 17e eeuw op Texel het schaakleven domineerde: “Nicodemus Germanus Drosch”. Hij genoot ervan dat lezers dat verhaal van a – z geloofden, maar hij was wel weer zo sociaal om een journalist die er over wilde gaan publiceren toch maar even te vertellen dat deze voorvader louter het product was van zijn levendige fantasie.

Jaap Dros was een mooi en authentiek mens. Zijn familie en vrienden zullen hem enorm missen. De schakers op Texel en op vele plekken in Noord-Holland ook. Het schaakleven op Texel zal zonder hem verder gaan, maar zal nooit meer hetzelfde zijn.

 

5 Reacties

 1. Avatar
  Richard Vedder 03 september 2023

  Dat is schokkend nieuws. Wij van En Passant in Bunschoten leerden Jaap kennen toen Dick van Barneveld van Bunschoten naar Texel is verhuisd. Texelaars deden mee aan toernooien in Bunschoten en Bunschoters gingen naar Texel. Jaap schreef zelfs ooit een alleraardigst stukje dat op onze site werd gepubliceerd…

  En Passant archief: Uit de oude doos: wat waar is en niet te geloven (schaakclubenpassant.nl)

  Het was een sympathiek mens. Ik wens de Texelaars sterkte…

 2. Avatar
  TheBlackKnight 04 september 2023

  Schokkend en verdrietig te lezen. 11 augustus met mat op het Wad nog met hem gesproken. Ondanks zijn omstandigheden kwam hij nog bij de opening van het toernooi en bij de afsluiting, nu beseffend dat het ook ‘afscheid’ was. Wat een geweldige mooie dienstbare en behulpzame man en in hart en nieren inzet voor schaken (op Texel). Gecondoleerd en sterkte aan allen die dicht bij hem staan.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.