Online test: hoe goed bent u in het nemen van besluiten?

Het is een interessante vraag: hoe goed zijn schakers met een verschillend elo-niveau in het nemen van beslissingen in diverse soorten tactische posities? En hoe lang doen ze erover?

Het wetenschappelijke team onder leiding van Karel van Delft nodigt u uit om mee te doen aan een online test. De test is onderdeel van research naar besluitvorming bij schaken. De test bestaat uit 10 puzzels waarvoor de deelnemers per test maximaal 5 minuten krijgen. U kunt uzelf even opwarmen via twee voorbeeldpuzzels. Na afloop kunnen de deelnemers enkele vragen beantwoorden via een link. Uw speelsterkte maakt niet uit. Belangrijke voorwaarde is dat u een FIDE-elo rating hebt. Wilt u meedoen? Klik dan op de link. Men verzoekt u eerst om een korte vragenlijst in te vullen. U ontvangt vervolgens over enkele weken een link naar de test. Deelnemen aan de test….

Download de extra informatie…

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

3 Reacties

 1. Avatar
  Charles Kuijpers 22 september 2023

  Na aanmelding krijg je te horen dat je over enkele weken een link voor deelname ontvangt …

  • Avatar
   Michel Hoetmer 23 september 2023

   Beste Charles, dat staat wel in de extra informatie. Maar eerlijk gezegd had ik er ook overheen gelezen. Ik zal het in het artikel vermelden. Ik denk wel dat ik weet wat hiervan de reden is. Men wil het onderzoek ‘zuiver’ houden en controleren of de mensen die zich aanmelden ook daadwerkelijk een FIDE-rating hebben. Want er is een zeker risico dat er mensen zijn die onjuiste gegevens invullen en dat zou de waarde van het onderzoek niet ten goede komen.

 2. Avatar
  Herman Grooten 23 september 2023

  Ik heb dat ook nog even nagevraagd aan Karel van Delft zelf. Zijn antwoord luidt:

  “Dat is wel de bedoeling. Eerst krijgen we aanmeldingen. Als alles binnen is, maken we diverse groepen, die verschillende vragen krijgen. Maar de precieze onderzoeksmethode maken we achteraf bekend. Dat is wel vaker zo met onderzoek”. Hopelijk wordt nu duidelijk wat de bedoeling is.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.