Geschiedenis van het Amsterdam Chess Open – Deel I: Het Persoonlijk Kampioenschap van Amsterdam

Door Jan Timmerman

Van 27 t/m 29 oktober 2023 zal het eerste Amsterdam Chess Open plaatsvinden. Het Amsterdam Chess Open kan bouwen op een rijke historie, namelijk het Persoonlijk Kampioenschap (PK) van de Schaakbond Groot-Amsterdam (SGA) (tot 2017 ook wel het Wil Haggenburgtoernooi genoemd) en het Eijgenbrood-toernooi van Schaakvereniging Caïssa.

In dit eerste deel gaan we in op de geschiedenis van het PK van de SGA en in een vervolgartikel op het Eijgenbrood-toernooi.

Het Persoonlijk Kampioenschap van Amsterdam werd voor het eerst gehouden in 1924. Het initiatief voor het toernooi kwam van schaakliefhebbers in Amsterdam, die een competitie wilden organiseren waarin lokale schakers hun vaardigheden konden meten. De eerste jaren deden er gemiddeld 100 deelnemers mee. Einde jaren 80 en de jaren 90 groeide dit aantal deelnemers naar ongeveer 200. Het toernooi werd vanaf 2009 vernoemd naar Wil Haggenburg, die een toegewijde schaakorganisator en -promotor was. Daarna zijn er verschillende formules geweest, maar de meeste bekendheid geniet de toernooivorm van 7 ronden Zwitsers in 2 achtereenvolgende weekenden. In deze jaren waren er 4 of 5 ratinggroepen en de laatste keer was 2017 dat in deze toernooivorm werd geschaakt. Het aantal deelnemers was afgenomen tot ongeveer 50.

Dit was de belangrijkste aanleiding om een nieuwe toernooivorm te initiëren, het klassieke weekendtoernooi (6 wedstrijden in 1 weekend). De SGA heeft in 2018 de 1e editie hiervan georganiseerd en sindsdien niet meer, door het wegvallen van de speelzaal op IJburg, de corona-lockdowns en het ontbreken van een toernooileider in het SGA-bestuur. Als alternatief werd het PK in 2019 en 2022 ondergebracht in het Amsterdam Science Park toernooi (in de tussenliggende jaren 2020 en 2021 is geen PK gehouden wegens de coronapandemie).

René Pijlman, voorzitter van de Schaakbond Groot-Amsterdam.

Het SGA-bestuur is sindsdien op zoek gegaan naar enthousiaste schakers om het PK te organiseren en dat is dus dit seizoen met het eerste Amsterdam Chess Open gelukt. De SGA ondersteunt dit initiatief dan ook van harte en levert de komende drie edities een significante sponsorbijdrage.

René Pijlman is sinds 5 jaar voorzitter van de SGA: Hoe kijkt hij naar de nieuwe vorm van het Persoonlijk Kampioenschap en de samenwerking met het Amsterdam Chess Open?

“Toen ik in de jaren 90 in Amsterdam kwam schaken, was het PK een groot en populair toernooi met zo’n 200 deelnemers. Het is jammer dat het kampioenschap sindsdien langzaam gekrompen is en het voor de SGA steeds lastiger werd om een zelfstandig PK te organiseren. In veel andere regionale bonden is het al langer gebruikelijk om het PK van de regio te incorporeren in een groter open toernooi. Na enkele experimenten met het 1e Amsterdam Open in 2018 en het PK in het Science Park toernooi. in 2019 en 2022, kiest de SGA er nu voor om het PK onder te brengen in het Amsterdam Chess Open weekendtoernooi. We hopen dat ons PK nog vele jaren in deze vorm kan worden gehouden.

Verder is het leuk om te zien dat een hele nieuwe lichting organisatoren is opgestaan. We zien een fris en modern toernooi ontstaan waar met veel elan en enthousiasme aan wordt gewerkt.”

Theo Wijers is het langst zittende bestuurslid van de SGA en ook scheidsrechter bij het Amsterdam Chess Open. Hij zegt:

“het is mooi om te zien dat een winnaar van de laagste groep enkele jaren later Kampioen van de SGA kan worden, zoals Hing Ting Lai van groep E in 2009 naar PK SGA Kampioen in 2014”.

Foto van prijsuitreiking PKA door Willem Hensbergen (voorzitter SGA) in 2006 in de Oostergasfabriek met wedstrijdleiders Gerie Opgenhaffen en Theo Weijers achter de tafel.

Lees verder in deel 2.

1 Reactie

  1. Avatar
    Dennis Breuker 06 oktober 2023

    Goed hoor, deze publiciteit. Als je wat meer info wil over de doorstart van het Eijgenbroodtoernooi wil (vanaf 2012) neem dan contact met me op, Martin!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.