Shine bright like a diamond. De ouder wordende mens en schaker.

‘Mijn wilde haren ben ik geenszins kwijtgeraakt – ik heb ze afgeknipt. Einde van mijn jeugd, begin van mijn ouderdom. (…)

De schaakwereld bijvoorbeeld confronteert je ook al met je ouderdom. Toen ik jong was, had je veel echt ouderen, mensen als A.D. de Groot, Ben Grapperhaus en Tabe Bas. Overleden. En nu: je ontmoet de (ex-)talenten. Ze komen uit 1997 of zo en ze drinken alcohol en ze rijden auto! Ze zijn zo heerlijk jong. Ik kon hun vader zijn en (…)

Van oudsher sterke spelers zakken (bijna) onder de 2000 en ze schaken door. Willen ze hun ondergang meemaken?’

Lees mijn persoonlijke verhaal over schaken, ouder worden en ‘schaken en ouder worden’ op renzoverwer.wordpress.com/2023/10/17/shine-bright-like-a-diamond-de-ouder-wordende-mens-en-schaker/

2 Reacties

 1. Avatar
  Caesar64 17 oktober 2023

  Schaken heeft mijns inziens als voordeel dat ouder worden stukken minder snel gaat dan bij een voetballer. Zie bij voorbeeld de uitslag van het Promotie rapid toernooi waar de niet meer piepjonge Bannink en Timmerman 2e eindigen.

  • Avatar
   Wijnand Engelkes 17 oktober 2023

   Ach, neem nu Simen Agdestein. Als je wat ouder wordt als schaker en je beseft dat je de wereldtop niet gaat halen, kun je nog altijd profvoetballer worden 🙂

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.