TCA Volume 4: 365 Endgame Lessons for Novices

Inleiding:

Mijn vijftiende recensie behandelt het boek: “365 Endgame Lessons for Novices.” Dit boek maakt deel uit van de Thinkers’ Chess Academy van GM Thomas Luther. Dit deel is Volume 4 uit die serie. Naast Thomas Luther heeft Heinz Brunthaler het co schrijverschap. Thomas Luther kennen we nu wel, zie daarvoor mijn boekrecensies 4 en 12. Wat weten we van Heinz Brunthaler? Hij is Duitser en geboren in 1949. Hij heeft geen FIDE-rating(s). Dit boek laat ons verder in het ongewisse. Meestal staat op de achterflap de nodige informatie over de schrijver en vaak ook met een foto. Niets van dit nu. Wat ik wel op internet kon vinden is dat Heinz vaker een schaakboek heeft geschreven. In mijn Chessbase17 wel enkele partijen van hem gevonden, daar had hij een rating van rond de 2000. Een foto vinden met de zekerheid dat deze gebruikt mag worden op Schaaksite.nl, is mij niet gelukt. In plaats daarvan geef ik graag weer de foto van Thomas. Ik vond overigens wel dat Heinz FIDE-trainer en -arbiter is. Ook staat op de FIDE-site dat hij Internationaal Organisator is sinds 2005.

 

Opbouw:

Het getal 365 staat voor alle dagen van het jaar. Er is zelfs rekening gehouden met het schrikkeljaar! Totaal zijn er derhalve 366 opgaven. De schrijvers willen dat u elke dag slechts één opgave maakt! Zo wordt er per dag iets van vijf tot tien minuten van u verwacht. Als u echt een beginner bent, dan best beginnen bij opgave 1. Het idee om een opgave per dag te maken is om te voorkomen dat er stof niet goed opgenomen wordt. Dit kan gebeuren als er per dag meerdere opgaven gemaakt worden. Dit advies las ik al eerder in het boek: “1000 checkmate combinations” van Victor Henkin, waar aanbevolen wordt om maar drie combinaties per dag te maken.

Het boek bestaat uit twaalf hoofdstukken, elk hoofdstuk geeft u werk voor één maand. Is dit dan een boek puur voor beginners? Nee hoor, al snel wordt het een pak moeilijker. Spelers van allerlei speelsterkte kunnen uit de voeten met dit boek. Je zou het zelfs aan een GM kunnen geven met de opdracht om alles juist op te lossen; elke fout is dan een half punt aftrek, en dan kijken wat het cijfer is geworden. Maar dan ga ik voorbij aan wat de schrijvers willen. Nogmaals, het advies voor de lezer is om elke dag één opgave te doen. Die luxe had ik uiteraard niet. Ik moet er een recensie van maken. Dat was echter geen straf. Ik heb vooral genoten van maand 7 en ook erg fijn is het om vaak weer bekende stellingen tegen te komen!

De maanden 11 en 12 (de laatste twee van het jaar) zijn m.i. al voor de 2000+ ratinghouders.

 

Schaaktechnisch fragment:

Voor het schaaktechnisch fragment heb ik gekozen voor een stelling die me erg bekend voorkwam. Ik meende me te herinneren dat het uit het boek “Praktische schaaklessen 4” van Max Euwe kwam. En inderdaad op bladzijde 70 van dat boek vond ik het terug. De compositie is van Behting uit 1900, het jaar dat Wilhelm Steinitz overleed. Heinz en Thomas behandelen de stelling in maand 4 op dag 108 van het studiejaar dat u toch ook gaat doen? Heinz en Thomas komen er in als er al enkele zetten gespeeld zijn, ik laat liever de gehele studie zien:

Behting

Een studie uit 1900

 

[het lijkt natuurlijk potremise. Beide koningen zijn verplicht om de vrijpionnen tegen te houden. Er kan niet te veel ruimte bestaan om iets te ondernemen] 1.Kf3 [een mysterieuze zet en zeker niet een waar ik op zou zijn gekomen] 1…c5 2.Ke4 [wat nu duidelijk is, is dat de zwarte koning moet zetten. En de zwarte koning heeft maar één zet] 2…Ke8 [dit is de stelling die Heinz en Thomas gekozen hebben voor maand 4 dag 108 van het jaar] 3.Kd5 Kd7 [de voor wit meest lastige zet. Heinz en Thomas behandelen alleen: 3…Kf7 4.Kd6 d3 5.Kd7 d2 6.e8D+ en 3…d3 4.Ke6 d2 5.f7#] 4.Kc4 [een zet die niets lijkt te doen. Is het dan toch gewoon remise? Ik kan me voorstellen dat wit hier remise aanbiedt] 4…Ke8 [weer de enige zet die zwart kan doen] 5.Kxc5!! [er is dan toch een actie mogelijk!] 5…d3 [verplicht, want wit dreigde deze pion te slaan] 6.Kd6 d2 [of 6…Kf7 7.Kd7 d2 8.e8D+ Kxf6 9.De2] 7.Ke6 d1D 8.f7#

Foto: Thomas Luther

Conclusie:

Dit boek is absoluut niet alleen voor beginners. Toegegeven, het begin, laten we zeggen de eerste helft, is dat wel, maar daarna is het snel voor de meer ervaren speler. Iedereen kan dus met een gerust hart dit deeltje aanschaffen. Goed voor de verkoop natuurlijk! Schaft u dus vooral dit boek aan, het is immers een deel van de Thinkers’ Chess Academy van GM Thomas Luther en in de boekenkast mag deel 4 natuurlijk niet ontbreken! Zeker niet als mijn vermoeden juist is dat er meer delen aanstaande zijn.

 

Titel: TCA – Volume 4 –  365 Endgame Lessons for Novices

Auteurs: Heinz Brunthaler en Thomas Luther

Aantal bladzijden : 282

Uitgeverij : Thinkers Publishing

Gepubliceerd : 2023

Prijs: €35,95

ISBN: 9789464201796

Type: Paperback

Teaser: 365 Endgames

1 Reactie

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.