Alea iacta est. Spijkenissers steken het Spui over en laten SV Rokado zien wie de baas is in klasse 2B

Generatieve AI Dall∙E heeft ‘zijn’ best gedaan met mijn vraag om de veerpontscène na te bootsen

Aan het begin van dit seizoen leek klasse 2B een prooi te worden voor de Amsterdam Berserkers. In 2019 besloot een clubje vrienden en sterke schakers een nieuwe vereniging op te richten. Zij moesten volgens de richtlijnen van de KNSB eerst vanuit de vijfde klasse opklimmen. Dat deden ze dan ook keurig door alles met overweldigende cijfers te winnen. Direct bij aanvang van dit seizoen boekte het team echter hun eerste teamverlies tegen Leiderdorp. Ook in de derde ronde wisten ze niet te winnen; ditmaal hield Philidor Leiden stand. Zouden Leidenaren inmiddels niet meer welkom zijn in de Laurierboom?

In tegenstelling tot de tegenvallende resultaten van de Amsterdammers is SV Spijkenisse goed op weg om een mooi seizoen te draaien in de bewuste klasse 2B. Voor de tweede keer op rij boekte het team uit de Rijnmond regio een ruime overwinning. Ditmaal was SV Rokado uit het nabijgelegen Nieuw-Beijerland het slachtoffer. Dat hadden we–ik speel immers voor het team uit Spijkenisse–vooraf niet verwacht: hoewel we uiteindelijk toch de eerste klasse uitgekukeld zijn, is klasse 2B niet bepaald een kindvriendelijk speelparadijs. Ook hier vindt menig gladiatorengevecht plaats. Déze gladiatoren kunnen hoe dan ook trots de toekomst tegemoet varen. Zaterdag was het Spui–dat Nieuw-Beijerland van Spijkenisse scheidt–gewoon het Spui en niet de rivier Styx, waarover de ondode schipper Charon de zielen van de overwonnenen heen voert richting de hel.

Lees het verslag op sv-spijkenisse.nl.

Over Daniël Zevenhuizen

Docent Levensbeschouwing in de dop. Gediplomeerd trainer, redacteur boekenrubriek, liefhebber van het spel. Vooralsnog gestrand op de zandbank tussen 2100 en 2200 elo.

2 Reacties

 1. Avatar
  Joost Jansen 06 november 2023

  De overkant van de Styx is niet de hel maar de onderwereld of Hades. Daar komt iedere ziel terecht, goed of slecht. Er waren wel aparte afdelingen voor goede, slechte en ‘doorsnee’ zielen. Tartaros, waar de slechterikken terecht kwamen, kun je vergelijken met de hel.

  • Avatar
   Daniël Zevenhuizen 07 november 2023

   Je hebt gelijk, Joost. Toch sta ik mezelf toe hier over ‘hel’ te spreken, te meer omdat Achilles gezegd heeft dat je beter slaaf onder de levenden dan koning onder de doden kunt zijn.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.