Hoe betrouwbaar is Stockfish 15.1?

We vertrouwen sterk op de computer bij het oordelen over een partij die bezig is. Natuurlijk weten we wel dat vooral als er snel gespeeld wordt de beoordeling niet altijd juist is. Bij het EK voor landenteams kwam ik het volgende tegen. Mat in 11 werd er aangegeven te beginnen met Kf7. Nu speelde wit inderdaad Kf7, maar toen was het mat in 17 ipv 11.

En we verwachten bij mat in …. dat het klopt. Blijkbaar niet dus. lees meer

Over jan van os

Ik ben meer dan 55 jaar aktief in het schaken. Als speler, als bestuurder, als organisator van schaakaktiviteiten, als wedstrijdleider, als verslaggever (de schaakreporter) en als fotograaf. Heb ooit de titel van Nationaal arbiter gehaald. Ik zit in het bestuur van Chessfestival Groningen. Sinds 25 november 2020 ben ik ook voorzitter van de Noordelijke Schaakbond.

5 Reacties

 1. Avatar
  Wijnand Engelkes 17 november 2023

  Software is altijd hulpmiddel. Je moet ook altijd zelf blijven nadenken. Je laat een kettingzaag ook niet alléén zijn gang gaan.

  Zoals vaker betoogd is er nog steeds geen enkel schaakprogramma dat de spelregels beheerst, inclusief de “vergezochte” uitzonderingen.

  Voor de liefhebber:timkr.home.xs4all.nl/chess2/diary17txt.htm  en bekijk item 330.

  Schaakprogramma’s zijn hier niet uniek in. In alle programmatuur, zeker die voor de consumentenmarkt, worden fouten gevonden en updates uitgebracht. En sommige fouten kosten zoveel moeite -en wat belangrijker is: performance van het programma- om het te verhelpen dat men ze gewoon laat zitten. Bijna goed is goed genoeg en het valt toch bijna niemand op dat het buggy is.

  Laat bijvoorbeeld Excel dit maar eens uitrekenen en bekijk het resultaat ver achter de komma. Ieder 16-jarig kassameisje rekent dit beter uit dan Excel. Zonder de haakjes gaat het wel goed. Al tientallen jaren bekend.

  =(1-0,5-0,4-0,1)

  Om terug te gaan naar het concrete geval: Als je de nieuwste versie van Stockfish (16) lang laat rekenen zie je dat het zelfs mat in 10 is.

   

   

   

   

 2. Avatar
  Ludo Tolhuizen 17 november 2023

  Wat mij meer verbaast is het volgende. Bij de online analyses van chess24 zie ik regelmatig (kleine) verschillen in de  computer beoordeling van twee verschillende varianten met dezelfde eindstelling. Kan een expert mij uitleggen hoe dat kan?

  • Avatar
   Tony Werten 17 november 2023

   Tijdens het zoeken wordt er heel erg veel informatie opgebouwd in de zoekboom. Die informatie kan anders zijn op het moment dat een positie voor de 2e keer bereikt wordt. Omdat een engine eigenlijk alleen in de exacte score van de beste zet is geïnteresseerd, worden de andere varianten niet opnieuw bekeken.

   Dus als de score de 2e keer  lager is, blijft de variant van de 1e keer staan ( niet opnieuw gedaan) en als de 2e keer hoger is, neemt die het over.

   Als je niet in multi variant zou draaien zou je het niet eens zien.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.