Stefan Docx niet schuldig aan valsspelen, toch geschorst voor een jaar

De ethische/disciplinaire commissie van de FIDE heeft uitspraak gedaan over de zaak van Stefan Docx. Ondanks dat er geen bewijs is gevonden voor valsspelen is hij toch voor een jaar geschorst voor toernooien die meetellen voor de FIDE-rating en schaakgerelateerde activiteiten, vanwege de weigering een scan te ondergaan. Hoe zat het ook al weer?

In een toernooi in Benidorm eind vorig jaar (overigens niet meetellend voor de FIDE-rating) was Docx met een erg slecht toernooi bezig (TPR ver onder zijn rating). In de achtste ronde ging hij (net als een ronde eerder) diverse malen naar de wc. De hoofdarbiter volgde hem en zag weerspiegelingen van licht die volgens hem  op gebruik van een mobiele telefoon zouden duiden. Docx verliet de wc zonder zijn handen te wassen. In de wc was daarna geen mobiele telefoon aanwezig. Docx werd vervolgens gevraagd om zich te laten scannen maar weigerde dat, ook nadat hem uitgelegd was dat dat uitsluiting van het toernooi zou betekenen. Hij werd vervolgens in België voor een half jaar geschorst. De FIDE liet Kenneth Regan de partijen van Docx onderzoeken. Die vond niets bijzonders.

Docx ontkende een mobiele telefoon gebruikt te hebben. Hij ging vaak naar de wc omdat hij ziek was. Hij werd overvallen door het verzoek om gescand te worden en weigerde daarom, waar hij achteraf wel spijt van had. Hij is nooit eerder gestraft voor vals spel (al is hij wel eerder hiervan verdacht geweest).

De commissie verklaart dat hoewel Docx zichzelf verdacht heeft gemaakt, hij het voordeel van de twijfel krijgt gezien het niveau van zijn spel en de uitkomst van de analyse van Regan en daarom onschuldig wordt verklaard van computerhulp tijdens de partij. De weigering om gescand te worden is echter een serieuze overtreding en daarom wordt hij voor een jaar geschorst.

De complete uitspraak in het Engels: ethics.fide.com/wp-content/uploads/2023/10/FIDE-ETHICS-Case-6_-2023-Decision-20231027-Final.pdf

3 Reacties

 1. Avatar
  Matty 20 november 2023

  Graag roep ik schakers op om altijd hun handen (in onschuld) te wassen bij deelname aan een toernooi!

 2. Avatar
  Frans Hoynck 21 november 2023

  “De weigering om gescand te worden is echter een serieuze overtreding en daarom wordt hij voor een jaar geschorst.”
  Benieuwd hoe dat in Nederland zou worden beoordeeld in het burgerlijk recht en door het Instituut Sport Rechtspraak (ISR). Ook al is het geen NL kwestie natuurlijk.
  Vind het zelf wel een beetje iets unheimisch hebben voor een Big Brother / SF scenario, met schaakpolitie, rechercheurs en rechtspraak en zo.
  (Ging zelf trouwens al weken met m’n analoge duikhorloge schaken i.p.v. met m’n Galaxy watch – maar die moet ik nu ook afdoen tijdens de externe. En dat doe ik want ik wil niet ook voor een jaar worden geschorst. 😒).

  • Avatar
   Tony Werten 22 november 2023

   In Nederland hebben we wel iets vergelijkbaars. Als je weigert mee te werken aan een alcoholtest, wordt dat gelijkgesteld aan het hebben van een alcohol promillage van (ca) 2.0 , met als gevolg rijbewijs kwijt en 1000+ euro boete.

   Weigeren is dus een optie, maar niet zonder gevolgen.

   Als het bewijs verdwenen is, zeggen dat je je overvallen voelde en de weigering een foutje was, gaat je dan niet meer helpen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.