Resterend schaaknieuws

Enige randverschijnselen betreffende schaken. Waarschuwing: soms een snufje politiek.

1) In de serie Humans of Amsterdam spreken ditmaal twee vrouwen, ditmaal over schaken. Citaat van Lina:

“(…) Nu vind ik het de perfecte activiteit om te ontsnappen aan de snelle wereld en internet. Voor mij is het geen competitiespel, gewoon puur iets om mee tot rust te komen. Ik snap nu beter waarom mijn vader het zo leuk vond. Hij leeft niet meer, maar wanneer ik speel voel ik nog steeds zijn energie om me heen.”

2) De enkele dagen terug overleden oud-min. van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger (VS) had ook iets met schaken!?

Zie verder (ook de Bankzitters en onze schaakhersenen komen nog aan bod): renzoverwer.wordpress.com/2023/12/04/schaken-enige-randverschijnselen/

6 Reacties

 1. Avatar
  a.blokhuis 04 december 2023

  Waarom schaken mannen beter (en veel meer) dan vrouwen?

  Omdat vrouwen slimmer zijn.

 2. Avatar
  Robbert van het Kaar 05 december 2023

  @ Blokhuis. Eens, dat roep ik al jaren… Op tijd door hebben dat schaken het niet is, getuigt van intelligentie. Dat Donner dit nooit heeft opgeschreven….

   

  • Avatar
   Pieter Priems 05 december 2023

   Maar wat is HET dan WEL? Schaken is een best leuk tijdverdrijf. Natuurlijk niet het doel van het leven, maar ja, die vraag dient ieder mens zelf te beantwoorden. En wellicht bestaat het antwoord uit niet uit 1 ding.

 3. Avatar
  Robbert van het Kaar 05 december 2023

  @Renzo. Kissinger schreef een mooi boek, On China. Het Westen schaakt, China speelt Go. De lange termijn. alleen in de inleiding besteedt hij hier aandacht aan, in de rest van het boek is schaken/go geen leidend thema (alleen op de achtergrond).

 4. Avatar
  Frits Fritschy 05 december 2023

  Kissinger had het hier mis. Toen hij dit boek schreef, waren er slechts zo’n 25 miljoen go-spelers in China. Dat lijkt aardig wat, maar China speelt niet zozeer go als wel schaak. Al gaat het hier om de chinese variant ervan, xiangqi. Go was altijd een spel voor de elite, en daarom uiterst verdacht tijdens de culturele revolutie. Xiangqi was het spel van het volk; het aantal spelers wordt geschat op ergens tussen de 200 miljoen en 1,2 miljard. Pas de laatste jaren zit het goën weer in de lift.

 5. Avatar
  sake jan de boer 05 december 2023

  Eens @Blokhuis en @van het Kaar:

  Vrouwen zijn volwassener, meer down-to-earth, beter doordrongen wat er echt toe doet in het leven. Mannen zijn en blijven kinderen, maar daardoor (gemiddeld) beter in nutteloze spelletjes, zoals het schaak. Donner sloot hier trouwens naadloos op aan toen hij beweerde dat intuïtie bij mannen beter ontwikkeld is dan bij vrouwen…

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.