Boekrecensie: Sharpen Up Your Chess

Mijn zestiende recensie behandelt het boek: “Sharpen Up Your Chess” van de Hongaarse IM en FIDE-trainer Armin Juhasz (1998). In 2014 werd Armin FM en in 2017 verkreeg hij de IM-titel. Zijn hoogste rating is 2424, behaald in juni 2016. Zijn FIDE-profiel laat zien dat hij de laatste tijd weinig toernooien speelt. Hij is nu vast meer bezig is met lesgeven. Zo leidt hij de Center Chess School in Boedapest en schrijft hij. “Sharpen Up Your Chess” is zijn tweede boek. Zijn eerste boek: “1.d4! The Chess Bible” werd goed onthaald en was derhalve een succesvol debuut. We gaan nog veel kunnen leren van Armin Juhasz en ik kijk nu al reikhalzend uit naar zijn derde boek!

Opbouw
“Sharpen Up Your Chess” is in de eerste plaats een studieboek. Het scherp spel staat echter centraal. We zien scherpe openingen, scherpe middenspelen en scherpe eindspelen. Voor mij is het de eerste keer dat ik een lesboek bestudeer met het thema puur op scherp spel. Door het boek heen worden tips gegeven. Wat is bijvoorbeeld een erg goede zet na: 1.d4 c5 2.d5 e5 3.e4 d6 en waarom wordt in deze variant veld c4 niet meteen door de c-pion bezet? Deze en vele andere openingen krijgen de aandacht. Veel nieuwe zetten voor mij, en wellicht ook voor u? Dus alleen hierdoor al is dit boek een must have, maar er is meer. Laten we het boek hoofdstuk na hoofdstuk bekijken. Hoofdstuk 1 behandelt partijen die snel klaar zijn. Kijk vooral ook naar de ratings; niet de minste spelers glijden uit. Bijzonder is dat Armin van je verlangt deze korte partijen uit het hoofd te leren! Ik moest onwillekeurig denken aan de korte partij tussen Petrosian en Ree (Wijk aan Zee 1971) die ik op elk moment van de dag kan reciteren. (1.c4 e5 2.Pc3 Pf6 3.Pf3 Pc6 4.g3 Lb4 5.Pd5 Pxd5 6.cxd5 e4 7.dxc6 exf3 8.Db3 1-0). Aan het eind van het hoofdstuk staan drie opgaven, tijd om de opgedane kennis te testen, uiteraard volgt daarop de uitwerking. Hoofdstuk 2 is een uitbreiding van hoofdstuk 1 alleen dan met GM’s, die snel de fout ingaan. GM’s maken ook fouten en vooral in scherpe stellingen. Simon Webb adviseert in zijn voortreffelijke boek: “Chess for tigers” niet voor niets dat je juist tegen sterke tegenstanders de stelling ingewikkeld moet maken!
Hoofdstuk 3 dan. Dit telt 129 bladzijden en is dan ook het grootste. Hier vindt u de meest spectaculaire partijen, die ook nog eens recentelijk zijn gespeeld: 2014-2021. Ik zou eigenlijk een van deze partijen in het schaaktechnisch fragment moeten plaatsen, maar in hoofdstuk 5 zag ik een eindspel dat ik niet kon negeren! Maar koopt u toch dit prachtige boek, dan kunt u grenzeloos genieten van deze middenspelpareltjes. Er zit geen enkele saaie partij bij, dat beloof ik! Hoofdstuk 4 beslaat een 60-tal bladzijden met opgaven. Wegens tijdgebrek heb ik de vrijheid genomen om die over te slaan, maar ik raad de lezer aan om dit niet achterna te doen! Juist hier valt veel te leren.
Hoofstuk 5, hier was ik van tevoren erg benieuwd naar, immers gaat dit hoofdstuk over mijn favoriete gedeelte: het eindspel. Scherpe en recente eindspelen (2014-2021) met Adorjan-Orso (Boedapest 1977) als uitzondering. Ook hier weer een van de vele tips van Armin: speel vanuit de beginstelling, maar dan zonder de zware stukken. En daarna partijen met alleen met de zware stukken. Aan het eind van hoofdstuk 5 krijgt u een zestal scherpe eindspelopgaven.
Hoofdstuk 6 gaat over de toepassing van stof in eigen partijen. Armin laat hier partijen van zijn leerlingen zien. Zij hebben hun partij zelf geanalyseerd, iets waar Armin op blijft hameren: analyseer je partijen! En eerst en vooral zonder een computer, die komt later om de hoek kijken, wanneer je je analyses gaat controleren, niet iedereen kan zich een sterke coach veroorloven en een computer is dan een oplossing.
Hoofdstuk 7 is me er eentje! Het heet “huiswerk.” Hier krijgt u twaalf partijen. Zes klassiekers (o.a. Kasparov-Topalov [Wijk aan Zee 1999]) en zes meer recente partijen. Maar, er zijn alleen maar zetten te zien! U moet deze twaalf partijen zelf analyseren zonder computer! U mag daarna uw bevindingen aan Armin persoonlijk mailen, ja het echte e-mailadres van Armin staat te lezen. U mailt en hij mailt u zijn analyses toe; om te vergelijken. Wat een service, wat een goede trainer moet Armin zijn. Ten slotte in het laatste deel van het boek, de conclusie, weer tips waar u echt iets aan heeft. Bijvoorbeeld: speel tegen sterke tegenstanders, ontloop ze vooral niet, er valt zoveel van ze te leren. Dit doet me denken aan een anekdote over Kortsjnoi. Hij speelde een simultaan met erg veel tegenstanders. Op een gegeven moment bood een van de uitdagers na vijftien zetten theorie remise aan wat Kortsjnoi aannam. Zijn tegenstander was helemaal in de wolken met de remise, maar Victor deelde hem koeltjes mede, zoals alleen hij dat kon, dat de gelukkige helemaal niets te vieren had en een kans om te leren aan zich voorbij heeft laten gaan.
 
Schaaktechnisch fragment
Voor het schaaktechnisch fragment heb ik gekozen voor het favoriete pioneindspel van Armin Juhasz. Hij noemt pioneindspelen de moeilijkste van alle eindspelen. Eén veld verkeerd en het kan het einde betekenen. Er is ons geleerd dat één pion meer vaak genoeg is. Trouwens, in de encyclopedie van de eindspelen (ECE) staan talloze voorbeelden met gelijk materiaal die toch gewonnen zijn! Voor wie het nog niet gehoord heeft: de ECE wordt in een nieuw jasje gegoten. Drie van de vijf delen zijn al klaar: delen I, II en V. Een aanrader voor de serieuze schaakstudent. De boeken zien er gelikt uit, hardcover en met leeslint. Alle voorbeelden van het oude ECE zijn met de computer nagekeken en aangepast. Ook zijn er veel nieuwe eindspelen bij gekomen. In ons voorbeeld heeft wit drie pionnen meer, zonder dubbelpion en wit is ook nog eens aan zet! Hoe kan dit nou nog steeds remise zijn? Zwart moet wel nauwkeurig spelen, één foute zet en hij verliest.
 

Armins keuze

Componist en jaartal is mij onbekend

 
1.Kb2 [wits beste kans, na 1.a4 Kxb6 2.Ka2 Kc5 3.a5 Kxd5 4.a6 Kc6 is zwart op tijd om de a-pion te veroveren] 1…Kxb6 2.Kb3 [nu mag zwart niet verzaken, hij heeft maar één juiste zet] 2…Kb5! [de juiste zet. 2…Kc5?? 3.Ka4 Kxd5 4.Kb5 Kd6 5.Kb6 Kd7 6.Kb7 Kd6 7.a4 Kc5 8.a5 Kb5 9.a6 of ook 2…Ka5?? 3.Kc4 Kb6 4.a4 Ka5 5.d6 Kb6 6.a5+ Kc6 7.a6] 3.Kc3 [niet goed is 3.a4+ Kc5 4.a5 Kxd5 5.a6 Kc6=] 3…Kc5 4.a4 Kxd5 5.a5 Kc5= [met remise, zwart heeft zich succesvol verdedigd tegen een achterstand van drie pionnen.] ½–½

Armin Juhasz (foto privécollectie)

Conclusie
Dit boek is werkelijk prachtig! We weten van Thinkers Publishing dat ze graag met drie kleuren werken: wit, zwart en grijs. Grijs is voor de sub-varianten. Foutloze diagrammen in dit boek en kleinere diagrammen voor de analyse. In dit boek zijn bijna alle symbolen van bladzijde 4 gebruikt. Maar het meest viel mij op de er bijna geen schoonheidsfoutjes in staan. U gaat dat zelf ook kunnen zien. Chapeau voor Armin en ook uitgever TP natuurlijk! Het is jammer dat mijn recensie nu pas uitkomt, want zo wordt het kort dag om dit boek nog onder de kerstboom te krijgen, maar geeft u dit boek anders cadeau aan vrienden om 2024 goed mee te beginnen. Voor uzelf zou ik de hardcover willen adviseren. Voor die zes euro meer blijft het boek veel langer goed. Vijf sterren voor “Sharpen Up Your Chess.” Maximale score!

 

Auteur: Armin Juhasz
Aantal bladzijden: 378
Uitgeverij: Thinkers Publishing
Gepubliceerd: 2023
Prijs: € 38,95
ISBN: 9789464787504
Type: Paperback (€ 38,95) & Hardcover (€ 44,95)
Teaser: thinkerspublishing.com/wp-content/uploads/2023/09/SHARPEN-UP-YOUR-CHESS.pdf

1 Reactie

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.