Kandidatentoernooi: laatste twee plekken naar Gukesh D. en Firouzja

De laatste twee plekken van het kandidatentoernooi gaan naar Gukesh D. en Alireza Firouzja. Zij zullen in april samen met Nepomniachtchi, Praggnanandhaa, Caruana, Abasov (bij terugtrekking Carlsen), Gujrathi en Nakamura in Toronto uitmaken wie de uitdager van wereldkampioen Liren Ding wordt. Dat betekent dus ook dat Anish Giri en Wesley So net buiten de boot zijn gevallen. Een spannende strijd was het wel!

Ratingplek

Heel lang leek het alsof de ratingplek naar Wesley So zou gaan. Na de Sinquefieldcup stond hij (van de niet-geplaatste spelers) bovenaan. Dominguez probeerde de plek aan te vallen in een open toernooi in Spanje, maar die trok zich daar halverwege terug omdat hij alleen maar ratingpunten aan het verliezen was. Maar toen besloot Firouzja ook een aanval te doen. Eerst met een serie matches in Frankrijk, en toen hij daar op 5 uit 5 was hij virtueel voorbij So. De zesde en laatste partij van die matches eindigde echter in remise. Maar hij vond nog een kans. Hij trok zich terug voor het WK rapid/blitz, meldde zich aan voor een open toernooi in Rouen en won dat glansrijk met 7 uit 7 (voor o.a. Gata Kamsky). Daarmee wordt zijn rating volgens 2700chess.com 2764.4, ruim voor de 2757.4 van So.

FIDE Circuit

In het FIDE Circuit stond Giri lang bovenaan (Caruana niet meegeteld), maar door het winnen van de Chennai Open ging Gukesh D. hem voorbij. Giri moest vervolgens een podiumplek halen bij het WK rapid of de titel bij het WK snelschaken om zich alsnog te plaatsen, maar kwam niet in de buurt, zoals in deze foto van Lennart Ootes te zien is.

Ik heb Captain Hindsight gevraagd waarom Giri zich niet geplaatst heeft, terwijl zijn resultaten gemiddeld wel beter waren dan die van Gukesh. Het antwoord: Gukesh speelde meer en had dus meer kans op uitschieters. Achteraf had Giri dus beter een toernooi (of twee) meer kunnen spelen. Maar zoals trouwe lezers van mijn stukje weten had Giri het kandidatentoernooi toch niet gewonnen: pas in 2032 (of 2033) wordt hij wereldkampioen.

6 Reacties

 1. Avatar
  renzoverwer 31 december 2023

  Dank voor de nuttige en begrijpelijke verslaggeving, Dimitri. Je stuk in de link ook gelezen: ‘Giri wordt op zijn 38e wereldkampioen!’ Zit de wereld zo logisch in elkaar? Haha.

   

 2. Avatar
  Wim Weehuizen 31 december 2023

  Ik heb het WK rapid en blitz een beetje gevolgd. Bij het rapid ging het al gauw met een nederlaag tegen een Russische grootmeester de verkeerde kant op, maar bij het blitz stond Giri halverwege op slechts één punt van de latere winnaar Carlsen. En toen verloor hij opnieuw van een Russische grootmeester en zakte daarna verder weg. Jorden van Foreest stond bij tijd en wijlen boven Giri; bij het rapid eindigde hij met een gelijk aantal punten, maar in het blltz bleef hij uiteindelijk wel iets achter Giri. Voor Giri komen er hopelijk nog wel meer kansen, maar opvallend is dat een aantal jongere grootmeesters zich wel voor dit kandidatentoernooi van 2024 hebben geplaatst.

 3. Avatar
  arjo1982 31 december 2023

  Het lijkt me nog belangrijk te melden dat ook als FIDE besluit de matches niet mee te laten tellen voor de rating (waar het serieus op lijkt) dat Firouzja dan nog steeds boven So eindigt.

 4. Avatar
  Wimvanderwijk 31 december 2023

  Vraag me niet waarom maar het is Gukesh D (zonder punt, zie Wikipedia, zie FIDE). Hij is ook wel bekend als Dommaraju Gukesh. In Nederlandse media duidt de schrijfwijze Gukesh D. wellicht op een status als verdachte maar daarvan is geen sprake. Bij Ali B/Ali B. ligt het misschien ingewikkelder, in verband met actuele verdenkingen.

   

   

  • Avatar
   Frits Fritschy 01 januari 2024

   In grote delen van India is wat wij roepnaam noemen, het belangrijkste onderdeel van de naam. Vaak gebruikt men patronymen; zo heeft de vader van Vishwanathan Anand de naam Krishnamurty Vishwanathan en zijn zoon heet Anand Akhil. Ook worden ‘familienamen’ niet altijd gebruikt omdat die kunnen verwijzen naar iemands kaste. In beide gevallen wordt vaak alleen de eerste letter van de naam gebruikt. Zoals alleen in officiële documenten duidelijk wordt waar mijn voorletters FBM voor staan. Bij Gukesh Dommaraju is weer iets anders aan de hand. ‘Dommaraju’ zou iets betekenen als ‘love, wisdom, inventiveness’, vond ik op internet. Dus wellicht is het een soort eretitel, vergelijkbaar met adelijke titels.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.