Hoe gaat het nu met Karjakin?

In 2022 werd Sergey Karjakin zes maanden geschorst (zie dit bericht) vanwege zijn luidruchtige steun voor de Russische invasie van Oekraïne. Sindsdien heeft hij volgens de ratingwebsite van de FIDE maar twee klassieke partijen gespeeld (en een paar rapidtoernooien). Op de website ria.ru staat een interview met hem over zijn huidige situatie dat op sport-express.ru geciteerd wordt. Zo blijkt hij in november bijna verontgelukt te zijn:

Schaker Sergei Karyakin zei dat hij tijdens een recente humanitaire reis naar de noordelijke militaire districtszone een ongeval kreeg in de regio Kherson. Hij zei dat hij in november, terwijl hij humanitaire hulp bij zich had, bijna met zijn auto crashte. De schaker brak verschillende ribben. “Ik reed en moest een frontale botsing vermijden. Alles gebeurde letterlijk in een fractie van een seconde, we moesten snel een beslissing nemen en het bleek dat we in een greppel vlogen en omvielen”, citeert RIA Novosti Karyakin.

Verder zijn zijn inkomsten flink gedaald.

“Natuurlijk raakte het mij en het was behoorlijk merkbaar. Ik verdiende behoorlijk goed geld op internationale toernooien en ontving vooral goed prijzengeld bij succesvolle prestaties. En toen ik de wereldkampioenschappen snel schaken en blitz won, en toen ik speelde een wedstrijd om de titel van wereldkampioen klassiek schaken – dit waren serieuze verdiensten. Aan de andere kant ben ik blij dat ik tijdens mijn leven al een soort vangnet heb weten te creëren. Ik zal niet zeggen dat ik financieel Als ik helemaal onafhankelijk zou zijn, zou dat niet waar zijn. Maar mijn inkomen is minstens twee keer gedaald, en misschien komen er nog meer’, zei Karjakin.

Enige schadenfreude is mij bij deze berichten niet vreemd.

rsport.ria.ru/20240103/karyakin-1919373495.html?in=l

www.sport-express.ru/chess/news/shahmatist-karyakin-soobschil-chto-popal-v-sereznoe-dtp-v-zone-svo-2163830/

www.sport-express.ru/chess/news/karyakin-priznalsya-chto-iz-za-publichnoy-podderzhki-svo-ego-zarabotki-snizilis-kak-minimum-v-dva-raza-2164066/

 

40 Reacties

 1. Avatar
  Hendrikom 05 januari 2024

  Ik vond het al treurig dat hij voor Wijk aan Zee 2017 werd uitgenodigd. Daarvoor had hij al duidelijk laten weten trots supporter van de Russische inval in Oost Oekraine te zijn, als ook de bezetting van de Krim.

  • Avatar
   Frits Fritschy 05 januari 2024

   Ja, er is enige gelijkenis, maar ik geloof niet dat hij voor deze carrièrestap terug zou gaan naar Oekraine, waar de band vandaan komt…

  • Avatar
   Frans Hoynck 09 januari 2024

   Als kind van een Russisch gezin op de Krim was Karjakin niet gelukkig met het Oekraiense bewind aldaar. Niettemin kwam hij op landentoernooien, als de Olympiades, lang gewoon uit voor het Oekraiense team. Op zijn 19-de naturaliseerde hij tot Rus. In die hoedanigheid heeft hij de afgelopen jaren diepe haat van zijn vroegere landgenoten opgeroepen en verachting door de interbatiobale gemeenschap, door zijn enthoudiaste steun voor Poetin en diens militaire terreur tegen de Oekraine. Met als recent dieptepunt z’n optreden als ‘pizzaboy’ van de Russische dictator om op eerste Kedstdag soldaten te belonen die de stad Marinka zojuist van de kaart hadden geveegd.

  • Avatar
   Peter Huisman 05 januari 2024

   Duda uitsluiten zou wel een bijzondere stap zijn geweest. Topalov en Kramnik hebben na “toilet gate” nooit meer een woord met elkaar gewisseld. Ze speelden evengoed geregeld in toernooien tegen elkaar en daarbij werden voor noch na de partij handen geschud. Geen reglementaire nul, geen uitsluiting, geen schorsing. Nu had Kramnik de gewoonte concept-contracten bij uitnodigingen te retourneren niet alleen voorzien van zijn handtekening, maar ook met doorhalingen waar hij niet mee akkoord ging en toevoegingen die hij opgenomen wenste. Dat zou hier ook het geval kunnen zijn geweest.
   Bij mijn weten is Khismatullin nooit geschorst (geweest) en dan zou FIDE hem anders behandelen dan Karjakin voor een zelfde “vergrijp”. Dat vind ik ook bijzonder.

   • Avatar
    Wim Westerveld 05 januari 2024

    Karjakin is, als prominent promotor van de inval in Oekraine, geschorst toen dat nodig was voor de herverkiezing van D. Die schorsing is na 6 maanden opgeheven en Karjakin is dan ook door de FIDE uitgenodigd om deel te nemen aan het World rapid en blitz toernooi. Van die uitnodiging heeft hij wijselijk geen gebruik gemaakt. Karjakin en Khismatullin hebben zich meermaals vertoond aan het front om de Russische troepen te steunen.

     

   • Avatar
    Wim Westerveld 05 januari 2024

    De Russische Schaakfederatie 🇷🇺 heeft in een interview met de Russische staatsmedia gereageerd en Duda 🇵🇱 een “slecht gemanierde jongeman” genoemd.

    Ze beweren ook dat ze waarschijnlijk een protest zouden kunnen winnen, op basis van de huidige @FIDE_chess regels en juridische precedenten…

    • Avatar
     Dimitri Reinderman 05 januari 2024

     Maar kun je zelf iets vinden in de regels, anders dan algemeenheden als ‘The players shall take no action that will bring the game of chess into disrepute”?

     • Avatar
      Frits Fritschy 05 januari 2024

      Dimitri, die regel is er:

      handbook.fide.com/files/handbook/EthicsAndDisciplinaryCode2022.pdf, p. 34
      11.9 General misbehaviour
      a) Socially unacceptable behaviour: Misbehaviour of a personal nature which is generally unacceptable by normal social standards, or a failure to comply with normally accepted standards of courtesy and chess etiquette.

      Duda uitsluiten had gekund, maar is niet gebeurd. Bij dit soort regels kun je niet exact vastleggen welke gedraging straf verdient. Daarmee is het nog geen slechte regel. Het gaat erom of de mensen die beoordelen of de regel op een situatie van toepassing is, onafhankelijk opereren en of er redelijke procedures zijn waaronder die mensen opereren.

      Zie voor de samenstelling van de EDC ethics.fide.com/members/. De procedures zijn in de bovengenoemde link te vinden. Ik heb hier geen enkele aanwijzing gezien dat aan de in de voorgaande alinea genoemde voorwaarden niet is voldaan.

     • Avatar
      Frits Fritschy 05 januari 2024

      Overigens vind ik nog steeds de bestraffing van Cheparinov (verlies om dezelfde reden tegen Short) uiterst discutabel. Ook Cheparinov had goede redenen om een handdruk van de draaikont Short te weigeren.

     • Avatar
      Dimitri Reinderman 06 januari 2024

      “De persdienst van de Internationale Schaakfederatie (FIDE) meldde dat de organisatie Pool Jan-Krzysztof Duda niet zal straffen omdat hij weigerde de Rus Denis Khismatullin de hand te schudden. Volgens een verklaring van de FIDE-persdienst, geciteerd door RBC Sport, wordt een handdruk niet als verplicht beschouwd voor schakers, en het ontbreken ervan brengt dus geen sancties met zich mee.
      Bovendien merkte de organisatie op dat de Ethische Commissie van de FIDE, een onafhankelijk orgaan, Duda zou kunnen straffen, maar dit kon alleen gebeuren als Khismatullin een klacht indiende, wat de Rus niet had ingediend.”

      Er waren overigens meer gevallen waarin geen handen geschud werden (tussen Russische en Oekraiense schakers).

 2. Avatar
  Wim Westerveld 05 januari 2024

  En nog iets Peter. Natuurlijk gaat de door Rusland gedomineerder FIDE niet iets doen dat de verontwaardiging kan wekken van Westerse landen die nolens volens legitimatie geven aan een bond die aan de top beheerst wordt door mensen die nauw verbonden zijn aan de vervolglijst van het Internationaal Srafhof in Den Haag.

 3. Avatar
  renzoverwer 05 januari 2024

  Dank voor alle info, Dimitri. Dit wist ik niet.

  Schadenfreude… oef, die heb ik totaal niet. Misschien valt nu menigeen over mij heen, maar ik vind dat sporters zich mogen uitspreken, ook en JUIST als wij het totaal niet met hen  eens zijn. En ja, in het geval van K. heeft dat consequenties – en wel dapper dat hij die consequenties ook ervaart en accepteert.

  Ik zie verder Karjakin nog voor me als jochie. Er werd licht gesmaald om zijn grootmeestertitel op zijn 12e, want een luchtje. Maar hij zat al snel in Corus-groep B…. 2001? Hoe dan ook, opa Verwer zag een kind (niet oneerbiedig bedoeld!) in een te groot pak. Een tijdje later voor mijn gevoel speelde hij al om de wereldtitel. Ach… de tijden.

  • Avatar
   Frits Fritschy 05 januari 2024

   Ach, Renzo. Kijk nog eens even in je geschiedenisboekjes over vergelijkbare ‘dappere’ mensen pakweg tachtig jaar geleden. Denk je echt dat Karjakin zich zorgen moet maken over die ‘consequenties’? Ja, als Rusland een ander regime krijgt – maar dat zie ik nog niet binnen afzienbare tijd gebeuren.

   • Avatar
    renzoverwer 06 januari 2024

    Ik hoef niet in de geschiedenisboekjes te kijken, Frits. Ik doelde nl. simpelwegop de schaakconsequenties, door Dimitri uit de doeken gedaan. Ik zoek het allemaal echt niet zover. Dichtbij is genoeg te vinden.

  • Avatar
   Wim Westerveld 05 januari 2024

   Dat mag jij natuurlijk ook Renzo, maar Karjakin vertegenwoordigt nu juist een regime dat vindt dat je dat nu juist niet mag, een eigen mening geven. Tolerantie houdt op bij intolerantie wat mij betreft. Als je het een beetje volgt, dan zie je dat het regime vrijwel iedere dag propaganda maakt met Karjakin en anderen. Niet omdat ze burgers zijn met een welgezinde mening, maar omdat ze beroemde schakers zijn met een welgezinde mening.

 4. Avatar
  F.Steggink 06 januari 2024

  tssss. publiekelijk leedvermaak om gebroken ribben en gebroken carriere van iemand omdat hij een overtuiging heeft die niet in het mainstream-straatje van Dimitri verkocht mag worden. What’s next in het pervers-linkse wensdenken? Israeliers ook maar aanpakken als zij achter de eliminatie van de hamasvriendjes van links staan?

  • Avatar
   Hendrikom 06 januari 2024

   Gebroken ribben en gebroken carriere zijn nu eenmaal klein bier vergeleken bij de dromen die K er zelf op nahoudt.

  • Avatar
   Peter Huisman 06 januari 2024

   Dit stuk gaat over hoe het een schaker vergaat die zich met volle overtuiging heeft geschaard achter een zaak, de Russische invasie in Oekraïne, waar een groot gedeelte van de internationale samenleving (niet de hele wereld, want ook Rusland/Putin heeft bondgenoten) zich met kracht tegen heeft uitgesproken. Hoe u hier zelf in staat, is uiteraard geheel aan u, maar met “mainstream” en “pervers-links wensdenken” heeft de kwestie en de mening erover niets van doen.

 5. Avatar
  F.Steggink 06 januari 2024

  het is één van de vele vuile oorlogen de de vs heeft gevoerd dan wel uitgelokt, en nederland hobbelt er immer vrolijk achteraan.

  • Avatar
   Hendrikom 06 januari 2024

   Dit is vooral een smerige oorlog die Rusland voert. Niet de eerste, ze zijn al langer druk daar in de regio. Te lang naar die pijpen gedanst, dat had bijvoorbeeld in 2006 bij de nucleaire aanval op Litvinenko al moeten stoppen, helemaal toen de daders nota bene onderscheiden werden.

  • Avatar
   Peter Huisman 06 januari 2024

   Dit mogen we niet goed rekenen, helaas. Ik ga ervan uit dat u in de war bent met Irak 2003, toen George W Bush, Dick Cheney en Donald Rumsfeld “het Westen” inderdaad een oorlog in rommelden.
   De VS kan zowel de invasie van Rusland in Oekraïne als de oorlog tussen Israël en Hamas missen als kiespijn. Het kost de Amerikanen bakken met geld en ze hebben er helemaal niets aan. Het leidt ook nog eens af van het hoofdpijndossier China vs Taiwan, waar ze zich veel liever op zouden concentreren.

 6. Avatar
  F.Steggink 06 januari 2024

  ja zo lust ik er nog wel een paar. ik ben alleen maar geinteresseerd in de reactie van dimitri en in die van de hoofdredactie van schaaksite of zij vindt dat een dergelijke misselijkmakende politieke stellingname past in het idee waaruit schaaksite ontstaan is.

  • Avatar
   Leo 10 januari 2024

   Hier ben ik ook wel benieuwd naar F.Steggink, ik zie totaal geen waarde in dit bericht.

 7. Avatar
  Frits Fritschy 06 januari 2024

  The times they are a-changing, zoals een bekende linkse wensdenker ooit zong. Vijftig jaar geleden werd ik door mijn geschiedenisleraar nog uitgemaakt voor Russenvriendje.

  Overigens knap dat men het op kan brengen serieus te reageren. Za zdaró’vje, tovarishch Steggink!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.