Tata Steel ronde 3: Zwart blijft winnen! 

Als we de remises even negeren is het bij de Masters inmiddels 10-1 voor zwart. Ongekend dat op dit niveau zwart zoveel beter scoort dan wit. De enige winstpartij voor wit was het kunststukje waarmee Alireza Firouzja in de tweede ronde de Berlijnse muur ontmantelde. Vandaag had een witspeler overigens de stand een wat draaglijker aanzien kunnen geven. Wat zou u met wit doen in onderstaande stelling? 

De zwartspeler heeft zojuist met 18…Pxc5 een pion gewonnen. Beide dames staan aangevallen. Zegt u het maar… 

Nadat ik de partijen van onze landgenoten bij de Masters heb doorgenomen kom ik hierop terug. 

 

De Masters 

Max Warmerdam had deze middag het genoegen om een einde te maken aan de enorme winning-streak van Alireza Firouzja. De Fransoos scoorde sinds hij het plan opvatte alles op alles te zetten om de ratingplek in het kandidatentoernooi te veroveren 14,5 punt uit 15 partijen. En ja, Fischer won er ooit 19 op een rij en daar zat geen 1600-speler tussen, maar evengoed is het een prestatie van formaat. 

Foto Tatasteelchess © Jurriaan Hoefsmit 

Max was echter goed voorbereid, kwam met een openingsnieuwtje en is eigenlijk nooit in de problemen geweest. Een prima halfje tegen een WK-kandidaat. 

Foto Tatasteelchess © Lennart Ootes

Jorden van Foreest trok vrijdagavond het ideale lotingsnummer: 1. Lekker beginnen met twee keer wit. Dat leverde echter twee nullen op, waarmee hij ongedeeld laatste stond. Vandaag dan lekker zwart tegen de wereldkampioen bij de dames. Die offerde in min of meer gelijke stand een stuk voor drie pionnen. In de tijdnoodfase was Jorden echter de handigste. Zijn actieve stukken maakten meer indruk dan het surplus aan pionnen van zijn opponent. 

Foto Tatasteelchess © Lennart Ootes

 

Anish Giri speelde voor de gelegenheid het Konings-Indisch. Tegenstander Alexander Donchenko hield lang gelijke tred, maar had daar veel bedenktijd voor nodig. Dat brak hem uiteindelijk op, want een paar onnauwkeurigheden in tijdnood deden hem de das om. Anish op de gedeelde eerste plaats met 2,5 uit 3! 

 

Een mooie dag voor onze landgenoten in de Masters, maar hun partijen werden een beetje overschaduwd door het spektakelstuk dat Maghsoodloo en Abdusattorov op het bord brachten. Had u al nagedacht over het diagram aan het begin van dit verhaal? 

Wereldkampioen Liren Ding versloeg in de strakke partij Kandidaat Gukesh. Vidit – Nepo en Pragg – Wei eindigden in remise. 

Koplopers zijn Firouzja en Giri, op een half punt gevolgd door Nepo, Ding en Abdusattorov. 

De Challengers 

Bij de Challengers is het dringen aan de kop. Maar liefst zes spelers delen de leiding met 2 uit 3: Salem, Maurizzi, Niemann, l’Ami, Mendonca en Korobov. 

Dat Korobov daartussen staat mag de met 0 uit 3 eenzaam onderaan staande Eline Roebers zich aanrekenen.  

Foto Tatasteelchess © Lennart Ootes

 

Ze stond namelijk gewonnen tegen de Oekraïense flierefluiter… 

 

Eline kijkt (teleurgesteld) naar het scherm om te zien hoe ze had kunnen winnen. (Foto Tatasteelchess © Lennart Ootes)

 

Erwin l’Ami staat ook bij de koplopers en dat terwijl hij een gooi deed naar de pek-en-verenbokaal! De afruilvariant tegen het Frans! Maar ach, ooit gebruikte Bent Larsen dat ook als aanvalswapen en toen ik 13.g4 zag wist ik dat er toch strijd zou komen. En Erwon! 

Foto Tatasteelchess © Lennart Ootes

 

 

Nederbelg Beukema stond erg goed tegen het Franse kereltje Marc’Andria Maurizzi. In 2019 hielp ik Maurizzi, toen hij nog nauwelijks boven de tafel uitkwam, aan een IM-norm op een bloedhete dag in Metz, maar dat terzijde. Maar Maurizzi is groot geworden en zit niet bij de pakken neer ook al staat hij twee pionnen achter. Hij kreeg voldoende compensatie en toen Stefan even niet oplette kreeg hij ineens een winnende combinatie om zijn oren. 

 

Foto Tatasteelchess © Lennart Ootes

De langste partij van de dag was er eentje waar Liam Vrolijk met genoegen op terug zal kijken. Beetje wisselvallig, dat wel, maar als je terugkomt in het hotel met een punt met zwart tegen elootje 2665 zal je dat verder worst wezen… 

Morgen ronde 4! Dan krijgt u een verslag van Michel Hoetmer! 

 

3 Reacties

 1. Avatar
  Henk Smout 15 januari 2024

  De Stockfish15.1 van chess24 en de Stockfish16 van chess.com vertellen mij dat Wenjun Ju andersom had moeten offeren met 24.Lxb5 cxb5 25.Pxd5.

  Nu kreeg Jorden zijn revanche in het klassieke schaak voor het in 2016 (op Spassky’s verjaardag!) met Wit verloren Koningsgambiet.

 2. Avatar
  Henk Smout 16 januari 2024

  27… Pd7-f8! uitstekende zet van Jorden, als twee hetzelfde doen is het niet hetzelfde!

  Bronstein noemt Lasker als inspirator van zijn 17… Pd7-f8 in de beroemde Konings-Indische partij tegen Pachman uit 1946, volgens de computer was dat al het moment voor het een zet later gespeelde h7-h5, in weerwil van het uitroepteken in de literatuur (ook van Kasparov!) als hij dat als 18de zet speelt in plaats van de computerzet 18… Ta8xa1!, wat twee zetten later de partijzet is en negen dagen later – in iets andere constellatie vanuit dezelfde openingsvariant – in dezelfde wedstrijd Praag – Moskou op de 17de zet zich herhaalt, gevolgd door 18… Pg4xf2! tegen Zita.

  Pd7-f8 was Bronsteins onzalige zet in 1960 in het Koningsgambiet tegen Spassky, in hun tweede Koningsgambiet van 1971 kon de stelling Pd7-f8 misschien nog wel verdragen, maar het gespeelde Pd7-e5 is onmiskenbaar het beste.

  Van Lasker heb ik meerdere partijen gezien met de opstelling Kg8-Pf8, in zijn leerboek (Lehrbuch, Manuel) is zijn aanbeveling in chessgames.com/perl/chesslike.pl?gid=1012123 11… Pd7-f8, “Black will now slowly gain ground and beat back any attack since his position is void of weak spots.”

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.