UPDATE | Tata Steel ronde 4: Anish Giri alleen aan de leiding

Na drie zware ronden en zo vlak voor de rustdag verwacht je dat meerdere schakers alvast een voorschot op hun welverdiende rust zouden nemen. Maar dat bleek een vergissing. In de Masters groep eindigden een aantal partijen inderdaad relatief snel in remise. Maar enkele andere spelers gingen er nog even stevig tegenaan. En ook bij de Challengers vloeide er flink wat bloed.

Masters

Foto Frans Peeters

 

Giri, Anish – Gukesh D  1 – 0

Giri zette een kalme stelling op het bord. Niet iets om met zwart wakker van te liggen. Na de twintigste zet kwam er een afwikkeling op het bord en ontstond de volgende stelling.

Ik vermoed dat er bosjes schakers zijn die zeggen “Lopers van ongelijke kleur en alle pionnen aan één kant. Hier valt niks meer aan te beleven. Laten we maar vrede sluiten!” Zo niet Anish. Die ging er terecht nog eens goed voor zitten. Want de stelling is objectief bezien min of meer in evenwicht, maar het speelt veel makkelijker voor wit.

Ten eerste: die lopers van ongelijke kleur garanderen regelmatig wanneer er ook nog zware stukken op het bord staan juist geen remise. Wit heeft een aanvalsdoel in de vorm van de pion op f7. Er zitten ook mogelijkheden in de stelling met zetten zoals Dg6 en zwart moet zijn onderste rij bewaken. Wit heeft deze problemen niet. Anish ging rustig door en wist uiteindelijk de winst zeer knap naar zich toe te trekken. Giri is daarmee de trotse koploper met 3½ uit 4!

© Lennart Ootes – Tata Steel Chess Tournament 2024

 

Ding Liren – Praggnanandhaa R  0-1

De wereldkampioen kon me in de eerste twee ronden van dit toernooi niet helemaal overtuigen. Maar in de derde ronde deed hij dan toch wat je van een kampioen mag verwachten. Dus krijg je het idee dat hij langzaam op stoom komt.

Helaas voor hem had Pragg hierover hele andere gedachten. 15. Le3 was geen overtuigende zet van Ding. Maar de moeilijkheden ontstonden zo langzamerhand na 17. La2? Vanaf dat moment had Pragg het initiatief en stond dat ook niet meer af.  Ding pas écht in de fout op de 43e zet.

Ding speelde hier 43. f4?? en dat was geen goed idee. Veel beter was 43. Kg3. Ook daarna staat zwart beter, maar nog niet gewonnen.

Nepomniachtchi, Ian – Donchenko, Alexander   ½ – ½

© Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

 

Alexander Donchenko speelde tot nu toe geen erg gelukkig toernooi. Het was Nepo bepaald niet ontgaan en dus nam de vice wereldkampioen de nodige risico’s om zijn tegenstander eronder te krijgen. Hoe zou u in deze stelling rokeren? Kort of lang?

Zelf zou ik niet lang nadenken en kiezen voor veiligheid: kort. De evaluatie van Stockfish 16 toont overigens geen heel groot verschil. In beide gevallen een tikkeltje beter voor wit met een (lichte) voorkeur voor de lange rokade. Nepo nam alle risico’s van de wereld en ging voor lang. Er ontspon zich een zeer levendige strijd waarin Nepo aanvankelijk het beste van het spel had. Tot onderstaande stelling.

Nepo vond het nu eindelijk tijd om de pion op b4 te slaan. Hoe zou u verdergaan na 28. Dxb4? Stel men laat u dit zien als een puzzel. Aardige kans dat u als eerste zou kijken naar 28. … Txc2. Toch? In een partij is er niemand die op je schouders tikt en zegt “Let op er zit een leuke tactiek in de stelling!” Inderdaad: zwart zag het net zo als u ook. Hij speelde de zet en wit reageerde wel heel erg snel. Hij had er beter aan gedaan om eventjes na te denken. Want zijn reactie was niet goed. Enfin: speel de hele partij maar na. Uiteindelijk wist Donchenko niet alles uit de stelling te halen en werd het toch nog remise.

 

Wei Yi – Maghsoodloo, Parham  1 – 0

Ook Parham Maghsoodloo was evenals Donchenko begonnen met een half uit drie. Kennelijk was hij vastberaden om deze keer een heel punt te scoren. Hij nam daarbij flinke risico’s. Zie de volgende stelling (die ontstond na een Caro-Kann).

Hier heeft zwart een scala aan zetten die een gelijke stelling opleveren. Ik noem er een paar: 12. … Dxc4 of 12. … Pa6 of 12. … Le4. Maar wat speelde hij? 12. … Dxc5!? en wisselde daarmee uiteindelijk een kwaliteit in voor twee pionnen. Er ontstond een zeer boeiende strijd die lange tijd min of meer gelijk op ging. Pas in de volgende stelling ging het fout voor zwart.

Zwart speelde hier 44. … Le4? waar hij beter 44. … f5 had gespeeld. Het verschil zit hem in het feit dat zwart na f5 meer ruimte krijgt om zijn koning veilig weg te zetten. U vindt hieronder de volledige partij met enkele aantekeningen.

Zoals aangegeven eindigden de overige partijen in remise. U vindt hier alle uitslagen en het programma voor de komende dagen (morgen is een rustdag)

Tussenstand…

Challengers

Ook de Challengers hadden er vandaag zin in. Ik beperk me tot enkele partijen met wat korte aantekeningen. Erwin L’Ami speelde een lastige partij tegen Mendonca. Wit had lange tijd het beste van het spel en stond zelfs enige tijd op winst. Maar Erwin is een taaie rakker. Hij gaf niet op en uiteindelijk wist hij de partij nog naar zich toe te trekken!

Foto Frans Peeters

 

© Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

 

Eline Roebers (2381) heeft het bijzonder zwaar in dit toernooi. Het Ratingverschil met haar tegenstander Santos Latasa (2615) was behoorlijk groot. Eline speelde haar favoriete Konings-Indisch, maar kwam toch al snel onder druk te staan. Na wat wederzijdse onnauwkeurigheden moest ze helaas het onderspit delven.

Foto Frans Peeters

 

U kunt zich natuurlijk afvragen waarom Hans Niemann bij de Challengers is ingedeeld. Wat de beweegredenen daarachter zijn weet ik niet. Maar gezien zijn rating zou hij goed kunnen meedraaien bij de Masters. Hij scoorde in vorige ronden twee remises en een overwining. Vandaag voegde hij er op zeer regelmatige wijze een tweede winst aan toe.

Peter Gelpke attendeerde me op een bijzonder interessant moment in deze partij. Zie onderstaande stelling.

Hans speelde hier 42. Te3. Ik geef deze zet in de analyse een vraagteken. Niet omdat die zet zo heel erg verkeerd was, maar wel omdat wit veel beter had. De vraag is: “Heeft Hans het ook gezien wat er mogelijk was?”  Schrok hij terug voor de consequenties en speelde hij het liever veilig? Met 42. Te3 behoudt wit alle voordelen van zijn stelling. Maar teruggaan is lang niet altijd de sterkste speelwijze. Ziet u welke bijzonder fraaie (dynamische) mogelijkheden er in de stelling zitten?

De complete partij met enkele aanvullende varianten.

Korobov moest dus ook winnen om aan de top te blijven. Dat deed hij op zeer regelmatige wijze.

Bij de Challengers gaan drie spelers op kop: L’Ami, Niemann en Korobov met 3 uit 4

Tussenstand…

Programma, uitslagen en volgende ronden…

Een ontspannen lolletje voor de partij! (foto Frans Peeters)

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

5 Reacties

 1. Avatar
  Frits Fritschy 16 januari 2024

  Geweldig eindspel van Giri! Twee tamelijk cruciale punten: 56.Ta2 is mogelijk omdat 56… Kxh5 faalt op 57.f4 en ook na 68… Txe3 heeft wit met 69.Kg4 een winnende (bijna-)matdreiging.

  • Avatar
   Paul Wiselius 17 januari 2024

   Dank voor de extra toelichting Frits. Ik vroeg met al af waarom Txe3 niet kon. Na 68… Txe3 69.Kg4 dreigt mat zodat de zwarte toren buitenspel blijft staan en wit een beslissende aanval heeft. ’t zijn allemaal lange varianten. Respect voor Giri!

 2. Avatar
  Dimitri Reinderman 17 januari 2024

  Opvallend dat Ding net als vorig jaar in de vierde ronde met wit een lange partij van Pragg verloor, na net als vorig jaar goed gestart te zijn met twee remises en een zwartoverwinning tegen Dukesh.

 3. Avatar
  Michel Hoetmer 17 januari 2024

  Iemand attendeerde me op een gemiste kans in de partij tussen Niemann en Divya. Hierbij draait het om de 42e zet van wit. Ik heb het verslag op dit punt aangepast. Ga vooral even kijken, want het is allemaal bijzonder fraai!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.