Welke nadelen kleven er aan tactische puzzels oplossen?

Het is een bekend advies: los vooral veel tactische puzzels op. De gedachte erachter is: schaken is voor een groot deel tactiek. Dus besteed daar je aandacht aan. Maar is dat wel zo verstandig? Verder lezen…

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

6 Reacties

 1. Avatar
  Frits Fritschy 14 februari 2024

  Ik dacht gelijk: 1.Le4, maar daarna zag ik je inleiding en dacht, die zal het dan wel niet zijn. Over verkeerde conditionering gesproken…

  Overigens lijkt me 1. Df3 Dxf3 2. gxf3 Ld5 3. Tc7 Lxa2 4. Ph3 ook niet slecht. Zwart mag La6 niet toelaten, dus wit krijgt zijn materiaal wel terug en zwart blijft met beroerde stukken zitten, bijvoorbeeld 4… a6 5. Pf4 Tac8 7. Tfc1 Txc7 8. Txc7 Tf7 9. Tc8+ Tf8 10. Tc3 h4 11. Lxa6 Lh6 12. Pxe6 Lxe6 13. Lxh6.

  Het lijkt me dat zwart al vóór Dd5 slecht tot verloren stond. Mijn (lichtelijk verouderde) engine geeft aan: 1… De8 2. Tc7 Dg6 3.g3 Tac8 4. Te7 Tce8 5. Txb7 Pxb7 6. Le2 Lh6 7. Lxh5 Dg7 8. Lxe8 Lxg5 9. Lxg5 Dxg5 10. Lc6 Pa5 11. Lg2 met groot voordeel, gezien het ook hier kreupele paard.

   

 2. Avatar
  Michel Hoetmer 14 februari 2024

  Beste Frits,

  Inderdaad kan wit ook reageren met 18. Df3. Daarna staat hij ook beter (+1.5) Zwart stond al moeilijk voor zijn fout (17. … Dd5). Ik heb een variant toegevoegd aan de analyse in de blog en een link geplaatst naar de hele partij (met aantekeningen van ChessBase).

 3. Avatar
  arjo1982 15 februari 2024

  Ik bekeek eerder vanochtend je blog artikel op mijn mobiel en daar miste bij de afbeeldingen van de bordstellingen de a- en h-lijn. Nu op mijn laptop ziet alles er wel goed uit.

  • Avatar
   Michel Hoetmer 15 februari 2024

   Beste Arjo,

   Bedankt voor je opmerking. Ja dat zie ik ook. Sterker: dan ontbreekt er nog meer. Maar als je je mobiele telefoon een halve slag draait, krijg je een breder beeld en kun je wel alles zien. Het is denk ik geen goed idee om de diagrammen kleiner te maken (415×415 pixels).

 4. Avatar
  Frans Hoynck 15 februari 2024

  Toen ik in 1972 begon te schaken (Spassky – Fischer) bestond er nog geen Stappenplan, internet en van jeugdtraining op de club was ook geen sprake.
  Tactische vaardigheid deed ik alleen op uit het naspelen van prof-partijen, analyseren van eigen potjes en kijken naar die van anderen.
  Beste boekje dat ik (veel) later opdeed was van John Nunn – met stellingen waarvan het ‘niet was gezegd’ dat er iets winnend combinatoirs in zat. Want dat was, vond ik destijds, de valkuil – tijdens een werkelijke partij krijg je dat namelijk mee. Uiteindelijk scoorde ik een ‘Sakovski Informator’ encyclopedie over combinaties. Daarin zag ik allerlei dingen die ik nooit zelf had gezien – en waarvan ik er flink wat onthield die daarna ook concreet punten voor me opleverde.

 5. Avatar
  Wijnand Engelkes 20 februari 2024

  Volgens het slot van dit artikel

  (Waarschuwing: Spaanstalig) zou Capablanca hebben gezegd dat het oefenen van combinaties je schaakvaardigheden uitput en vermindert. Ik kan geen andere bron voor deze uitspraak vinden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.