“TATA 2024 – Een strijd op leven of dood!” door Hans Meijer

Met stijgende verbazing heb ik dit jaar het Tata Steel Chess toernooi gevolgd. Elke ronde werd er met het mes op tafel gevochten. Eén ronde voor het einde hadden nog zeven van de veertien deelnemers een kans om de hoofdprijs te winnen…Lees de hele column in PDF.

Deze en andere columnisten van SV Promotie, schreven samen meer dan 1000 columns. U leest ze op onze site.

2 Reacties

 1. Avatar
  Nepje 04 maart 2024

  Ha Hans,

  Toepassen van de MEM vereist dat spelers geen enkele info over elkaar hebben. Immers, de kennis die ze hebben over elkaar wordt in de Max. Entropie Methode niet meegenomen (hoe zou je dat trouwens moeten doen??).    Dat die kennis van belang is, is helder: als een beroeps ontdekt dat de tegenstander met zwart tegen het Spaans wezenlijk beter scoort dan tegen het Italiaans dan weet ie wat ie moet doen, als ie wit heeft.

  De MEM zou beter werken in een heel grote (ook dat!) groep van spelers die niets van elkaar weten, maar met de huidige databases is dit dus een situatie die feitelijk niet meer bestaat. Zoals zo vaak, is de werkelijkheid complexer dan het model – de MEM.  Helaas pindakaas…

  Neemt niet weg dat zo’n check af en toe best leuk is!

 2. Avatar
  Peter Huisman 04 maart 2024

  Giri zou zelfs vier keer op de eregalerij van Tata Steel Chess Tournament te bewonderen zijn: ook in de editie van 2018 verloor hij een tiebreak, namelijk van Carlsen, met 1,5 – 0,5.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.