Recensie: My Opponent’s Move: Identifying Threats, Mistakes and Misconceptions

Wat is de belangrijkste doelstelling van deze Chessable training? Het draait om fundamentele zaken. Ons basisniveau opkrikken. Spelers verliezen onnodig partijen omdat ze fouten maken of zelfs blunderen. Het is mij ook te vaak overkomen. Ik merkte bij mezelf dat het geen automatisme is om eerst goed te kijken wat de bedoelingen van mijn tegenstander zijn. Of, wat vaker gebeurde, dat ik te oppervlakkig was.

Schaken is een wreed spel. Het maakt niet uit hoeveel voordeel u heeft, maar als u even niet oplet, dan kunt u een partij verliezen. Waar het dus om draait is dat zodra uw tegenstander een zet heeft gedaan u uzelf eerst moet afvragen: wat is hij van plan? Of anders gezegd: dreigt hij iets? Dus niet gelijk denken: wat kan ik spelen? Dat is zeker niet het enige onderwerp van deze training. Er is uiteraard meer…

Het gaat Dr. Can Abadayi, de auteur van deze training er niet om dat u een passieve houding aanneemt en alleen naar dreigingen kijkt. Nee, onderzoek vooral ook of er mogelijk nadelen voor uw tegenstander verbonden zijn aan zijn laatste zet. Maar nu eerst even iets over de auteur.

Wellicht heeft u nog nooit gehoord van Dr. Can Kabadayi. Ik tot voor kort ook niet. Hij is een kandidaat meester uit Zweden (Lund), FIDE Instructeur en gedragswetenschapper. U vindt hier een uitgebreide bio van deze succesvolle trainer/auteur. Hij won oa de Community of the Year Award 2022 en zijn training Fundamental Chess Calculation Skills werd geroemd als de beste cursus op het gebied van tactiek in 2023. Zijn achtergrond als gedragswetenschapper komt ook tot uitdrukking in de manier waarop hij het materiaal presenteert. Dat is gedegen en uitermate instructief. Hij heeft al veel meer Chessable trainingen op zijn naam staan. Daarnaast is hij bijzonder actief op youtube via zijn eigen kanaal. Zie: Dr. Can’s Clinic. Het enthousiasme spat er vanaf. Dr. Can is ontzettend productief. Ik schat dat de informatie, zoals in deze training, vooral geschikt is voor spelers met een rating tussen ruwweg 1250 en 2000.

De opbouw

Uiteraard is er een introductie waarin Dr. Can uitlegt wat de bedoeling van deze training is. Vervolgens komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 • Wat is de (tactische) dreiging?
 • Is er een positionele dreiging?
 • Welke tactische nadelen kleven er mogelijk aan de zet van mijn tegenstander?
 • Welke positionele nadelen kleven er mogelijk aan de zet van mijn tegenstander?

Vervolgens kunt u uzelf testen aan de hand van opgaven die toenemen in moeilijkheidsgraad. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van de in totaal 240 puzzels. Aan het einde van dit artikel kunt u alle voorbeelden nog eens naspelen in de viewer met daarbij uitgebreid commentaar in de stijl van Dr. Can.

Voorbeelden 1e niveau

Wit speelde in onderstaande stelling 13. e5. Wat is nu de beste reactie voor zwart?

Eigenlijk zou er bij de witspeler meteen een lampje moeten gaan branden. Hij hoeft alleen maar de veiligheid van beide koningen met elkaar te vergelijken om tot de conclusie te komen dat hij voorzichtig moet zijn.

Nog een voorbeeld van het 1e niveau. Zwart speelde in onderstaande stelling 1. … Th2. Wat is wits beste reactie?

Zwart staat een kwaliteit voor. Maar dat is feitelijk niet zo belangrijk. Wit heeft daarvoor compensatie in de vorm van een gevaarlijke (gedekte) vrijpion. Daarmee gaat hij aan de haal zodra zwart de toren wegspeelt van d-lijn. Deze puzzel was vrij makkelijk. Maar er zitten wel meer makkelijke puzzels tussen op dit niveau. Soms ook verraderlijk makkelijk en dan stink je er toch nog weer even in.

Voorbeelden 2e niveau 

Wit speelde in onderstaande stelling 1. Tb1-b7. 

Dit is bepaald geen partij tussen twee amateurs. De stelling kwam op het bord in een partij tussen Lipnitsky en Smyslov (1951). Smyslov was in die tijd hard op weg richting de wereldtop. Hij onttroonde wereldkampioen Botwinnik in 1957 nadat hij er in 1954 ook al heel dichtbij was geweest. Die match eindigde in 12-12. Terug naar de partij.

Wit dreigt nu op c7 te slaan. We moeten altijd de vraag stellen:

“Wat dreigt er?” 

  Maar het is al even verstandig om onszelf af te vragen:

“Welke (mogelijke) bezwaren kleven er aan zijn laatste zet?”

Het antwoord op de laatste vraag is hier essentieel: wit heeft weliswaar een dreiging, maar zwart kan zonder veel moeite de b-lijn overnemen en dan heeft hij plotseling een gevaarlijke aanval op de witte koning.

Nog een grappig voorbeeld. Deze keer van een pionneneindspel. Zwart speelde hier 1. … b3.

U kent het wel: dit is een klassiek voorbeeld van een doorbraak met pionnen. De witspeler keek onvoldoende naar mogelijke nadelen van zwarts zet en reageerde met 2. axb3. Daarop volgde 2. … c3 3. bxc3 a3 en wit verloor.

Schreef ik “klassiek”? Nou niet helemaal. Er is een klein detail in het voordeel van wit. Dat is het mogelijke schaak na 2. cxb3 a3 3. bxc4+. Merk op dat dit met een zwarte koning op d5 geen redding zou bieden. Dan wint zwart gewoon omdat hij zijn doorbraak ongehinderd kan uitvoeren.

Voorbeelden 3e niveau

Onderstaande stelling ontstond in een partij tussen Mamedyarov en Inarkiev (2017). Wit speelde hier 19. Pc3. Wat is nu de beste reactie voor zwart?

Er lijkt weinig aan de hand. Toch gaf zwart één zet later al op! Dit zijn van die momenten in een partij waarin zelfs supergrootmeesters soms blunderen. Door de gedwongen terugtocht van het paard liet zwart zich zand in de ogen strooien. Hij rokeerde en had dus niet in de gaten dat zijn dame geen velden meer heeft.

Nog een leuk voorbeeld. De spelers zijn me niet bekend. Maar wit speelde in de volgende stelling 15. Kb1. Wat is de beste reactie voor zwart?

Voorbeelden 4e niveau

Dit voorbeeld komt uit een partij tussen Kasparov en Short. Zwart speelde hier 21.  … Db6. Wat is daarop de beste reactie?

Nog een interessante stelling. Zwart heeft zojuist 1. … De3-d2 gespeeld. Wat is nu goede raad voor wit?

Vergelijken we wit en zwart met elkaar: beide koningen zijn niet veilig. De zwarte dame en toren(s) zijn actief . Er dreigt 2. … Te1+ en mat. Een tegenaanval zit er op dit moment niet in. Dus moet wit zich verdedigen. De koning heeft een vluchtveld nodig. Dat is er na 1. a4. Daarna kan de witte monarch wegkruipen en het vege lijf redden. Uiteindelijk blijft er weinig materiaal over en kan wit remise maken.

Samenvatting

De training bevat in totaal 240 puzzels. Zelf heb ik heel veel plezier aan deze training beleefd. Met enige regelmaat dacht ik er toch iets te gemakkelijk over en miste ik aanvankelijk een dreiging of bedoeling van mijn ‘virtuele tegenstander’. Veel opgaven gingen me goed af, maar er zaten er ook een aantal tussen waar ik moeite mee had. Al met al is deze training een aanrader. Zelf ben ik me in ieder geval beter bewust van de juiste volgorde waarin een schaker moet denken: eerst kijken wat je tegenstander wil bereiken en of er voor hem ook nadelen aan zijn laatste zet kleven. Daarna pas bekijken wat de beste opties zijn. U vindt hieronder een completere analyse en aanvullend commentaar bij elk voorbeeld.

Gegevens

 • U vindt hier alle informatie over deze Chessable training.
 • Voor: beide kleuren
 • 248 opgaven, inclusief 4 met inleiding
 • Aanbevolen: spelers van gemiddelde speelsterkte
 • Taal: Engels
 • Instructie:42,987 woorden
 • Inclusief gratis video:47 min
 • Trainbaar varianten:240
 • Informatief: 8 varianten
 • Uitgegeven op: 15 december 2023
 • Ondersteuningsniveau: hoog
 • Auteur: Dr. Can Kabadayi🎓 Titled player
 • My Opponent’s Move: Identifying Threats, Mistakes and Misconceptions heeft 5 sterren gekregen door 37 gebruikers. Meer weten…

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.