Eindspel: tot het einde nauwkeurig blijven spelen

Eindspelen lijken soms zo makkelijk. Maar een verkeerde zet en er gaat een half of soms zelfs een heel punt naar de haaien. Wit is aan zet. De vraag is: hoe schat je deze stelling in en kun je dit ook met enkele varianten onderbouwen? Het antwoord met analyse…

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

4 Reacties

 1. Avatar
  rudimatai 17 maart 2024

  Beste Michel, in de tekst tot aan “onderbouwen” staat niet vermeld wie er aan zet is. Dat maakt het oplossen lastig. Als ik op het antwoord klik staat het er wel, maar ik wil het juist eerst zelf op (proberen te) lossen…

  • Avatar
   Michel Hoetmer 17 maart 2024

   Beste Rudi, dat was even aan mijn aandacht ontsnapt. Dat had ik er inderdaad bij moeten vermelden, want dat witte puntje rechts onderaan bij het diagram is wel heel erg klein. Het staat er nu bij. Bedankt voor je opmerking!

 2. Avatar
  arjo1982 19 maart 2024

  Is in de winstvariant na 85. Tg2+ en dan (zwart verliest ook na) 85… Kh3 etc de zet 92. Kf2 niet veel makkelijker dan Th5? 92… Kh1 is de enige zet en dan is 93. Txh3 mat.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.