Kasparov – Navalny

Een lang, andersoortig verhaal over de vermoorde Russische dissident Navalny vindt u in Nieuwe Revu.

Ook oud-wk schaken(1985-2000) Gary Kasparov duikt nog op in het stuk:

World Fellows

De hechte band tussen Aleksej Navalny en het land van de onbegrensde mogelijkheden [de VS, RV] begon om precies te zijn veertien jaar geleden. In 2010 werd hij als veelbelovend politicus op voorspraak van schaakgrootmeester Garri Kasparov toegelaten tot een ‘internationaal programma voor leiderschap’ aan de universiteit van Yale in de Verenigde Staten. ‘Elk jaar struinen we de wereld af op zoek naar mensen die buiten de gebaande paden denken, vastgeroeste oplossingen uitdagen en nieuwe manieren creëren om de grootste problemen in de wereld aan te pakken. Ideale kandidaten voor World Fellows hebben een aantoonbare invloed op de maatschappij, zitten in de lift van hun carrière en hebben de ambitie om hun volledige potentieel te benutten,’ aldus de website van de Amerikaanse universiteit over het World Fellows-programma. In vier maanden tijd worden politieke leiders van over de hele wereld klaargestoomd voor de toekomst. Uit Nederland mochten onder anderen de milieuactivist Alexander Verbeek, EU-diplomaat Hiddo Houben en filmmaker Renzo Martens deelnemen.

De bekendste naam van het programma is en blijft echter Aleksej Navalny. Directeur Emma Sky schreef in naam van alle World Fellows een requiem: ‘De hele Yale World Fellows-familie is geschokt door berichten dat Aleksej Navalny, de moedige Russische oppositieleider en anti-corruptiedissident, is overleden. Aleksej was een Yale World Fellow uit de klas van 2010 die de idealen van een open samenleving belichaamde (…)

Lees hier verder: revu.nl/artikel/581694/navalny-onterecht-op-een-voetstuk-gehesen

PS
Dit stuk plaatsen betekent niet dat ik het 100 procent met het verhaal eens ben, of vijftig procent, of… Mijn kennis hierover is veel te klein. Ik plaats het ter info, omdat het me interessant lijkt voor sommigen. En voor wie dat niet vindt: dan sla je het gewoon over… Ik heb het stuk ook niet geschreven. Doeg.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.