Panta rhei

Een tienjarig Argentijns jochie, met de veel betekenende naam Faustino Oro (Goud),  wint van Magnus Carlsen. Het is al bijna geen nieuws meer. Ditmaal was het bullet en online. Maar je moet verdomd goed kunnen schaken wil je van Carlsen winnen. Hoe dan ook.
Overal staan ze ineens op, de wonderkinderen. Ik ben geneigd de ontwikkelingen in de schaakwereld te zien als een spiegel van de gewone wereld. Oude privileges, gebaseerd op komaf, land van geboorte en ervaring, doen er steeds minder toe. De oude garde verzet zich. Zoals oud-wereldkampioen Kramnik die iedere verliespartij tegen zo’n onbekende jongeling wijt aan valsspelen van zijn tegenstander. Zielig. Complottheorieën om eigen falen, afnemende krachten, dragelijk te maken.
Er is een wereldwijde beweging gaande van oude mannen en in hun kielzog talentloze jonge mannen die zich beroepen op een door God gegeven positie. Ze beroepen zich op geschiedenis, terwijl geschiedenis nu juist leert dat alles altijd verandert. Panta rhei, zeiden de oude Grieken al. Maar onschuldig is het allemaal niet, dat vasthouden aan wat eens was. Het leidt tot oorlog…

5 Reacties

 1. Avatar
  TD 26 maart 2024

  Je weet Wim, dat ik een beetje moeite heb met je veelvuldige gebruik van Latijn, Grieks en soms ook een andere taal, bijvoorbeeld Frans, in je artikelen. Dan maar even googelen. Ik kon panta rei niet vinden, maar wel panta rhei. “De enige constante in een organisatie is verandering. Zo zouden we de woorden kunnen interpreteren van Heraclitus, een Griekse filosoof die meende dat alle verschijnselen worden gekenmerkt door voortdurende verandering. Hij gebruikte hiervoor de woorden “Panta Rhei”, alles stroomt.”

 2. Avatar
  renzoverwer 27 maart 2024

  – Oudere generaties en opvolgers en de strijd daartussen: altijd zo geweest. Op alle terreinen in het leven. Totaal niet iets van nu. Maar alles stroomt en stroomde. En alles blijft ook altijd hetzelfde.

  Jules Deelder schreef hier een mooi gedicht over;

  – Concreet: vooralsnog doet Carlsen hier geen beroep op oude privileges. Integendeel: speelt tegen de jongeling, levert strijd, legt zijn status in de waagschaal. Verliest. Ander keer misschien een andere uitslag. Een zwaluw maakt nog geen wereldtopperr.

  Maar wel interessant nieuws, Wim. Knap van die jongen.

  Meestal halen ‘we’ als schaakwereld alleen ‘het nieuws’ en zelfs alleen ‘het sportnieuws’ als er iets met sensatie en rellen is.

  Is dat nu al in hoge mate gebeurd? Studio sport, jeugdjournaal, NOS-journaal, RTL-journaal?

  Bestaat ‘Andere Tijden Sport nog? Of andere sportdocu’s bij de NOS? Ook die zouden hier een leuk thema mee: de snelle opkomst van de jeugd…

   

   

   

   

  • Avatar
   Wim Westerveld 28 maart 2024

   Je miskent de razende en ongeëvenaarde vaart waarmee technologische ontwikkelingen zich voltrekken. De aflossing van de oude door de nieuwe wacht is inderdaad van alle tijden, maar niet de snelheid waarmee ervaring en vaardigheden obsoleet worden. Mijn schoonzoon (eindredacteur van een succesvol TV nieuwsprogamma en verantwoordelijk voor de bijbehorende website) zei me eens dat hij niemand meer van boven de 22 aanneemt. Dat is voor velen beangstigend en leidt tot een heftige reactie. Daar ging mijn stukje over.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.