Kandidatentoernooi 2024: door het oog van de naald

Foto: Michal Walusza – FIDE Candidates

Het is altijd een beetje de vraag wat je van zo’n eerste ronde mag verwachten. Gaan de deelnemers er meteen vol in of kijken ze eerst de kat een beetje uit de boom? Het was van beide wat. Over de partij tussen Abasov en Nepomniachtchi kunnen we kort zijn. Die had weinig om het lijf. Veel interessanter was het gevecht tussen de beide favorieten voor de eindzege: Caruana en Nakamura.

Nakamura speelde een wat ongebruikelijke variant van het Siciliaans. Aanvankelijk leek er allemaal niet zo heel veel aan de hand, maar rond de twintigste zet kreeg Fabiano serieus voordeel. Helaas voor hem speelde hij het niet nauwkeurig en kreeg Hikaru tegenkansen omdat de witte koningsstelling nogal verzwakt was. Je zou kunnen zeggen dat Nakamura er met een blauw oog genadig van af kwam. Zie hier de hele partij.

In de partij tussen Firouzja en Praggnanandhaa ging het in een open Spaanse partij lange tijd gelijk op, maar ontstond er toch een bijzonder interessant moment na de 30e zet van wit. Zie onderstaand diagram.

Prag speelde hier 30. … Dh5 waar 30. … Pf8! veel sterker was. Gelukkig voor hem speelde Firouzja 31. Pxe6? waar 21. Teg2! veel sterker was. Hierna eindigde de partij spoedig in eeuwig schaak.

Ook over de partij tussen Gukesh en Vidit kunnen we vrij kort zijn. Wit speelde de wellicht wat merkwaardig ogende zet 9. Ta2. Het was zeer zeker geen nieuwtje.  Maar het beloofde geen voordeel in deze semi Tarrasch. U kunt het allemaal nog eens naspelen.

Foto: Maria Emilianova – FIDE Candidates

Het damestoernooi

Bij de heren zijn er op rating twee favorieten. Bij de dames is Goryachkina op rating de hoogst geplaatste speelster met een elo van 2553. Daarachter volgt Lei, die slechts een paar ratingpuntjes lager op de ladder staat (2550).

Zoals bij de heren een outsider meedoet (Abasov met 2632) is er bij de dames ook een mogelijke kop van jut: Salimova (2432). Toch viel de eerste klap ergens anders.

Het was verrassend genoeg een van de ratingfavorieten die de mist in ging. Lei blunderde opzichtig in haar partij tegen Tan. Zie onderstaande stelling.

Wit speelde hier 40. Kg3?? waar 40. Lxd5 geboden was. Het probleem is nu dat de zwarte koning vrij baan krijgt om zijn eigen vrijpion te ondersteunen. Dat was trouwens niet het enige probleem voor wit. Want de koning helpt nog op een ander vlak een handje mee, na 40. … Ke5 volgde 41. a4 Kd4 42. Ta8 Ke3. 43. Te8 Die laatste zet is bittere noodzaak. Ziet u waarom?

Daarna was het snel over en uit voor de witspeelster.

Bij de overige drie partijen vielen geen wereldschokkende voorvallen te noteren. Het evenwicht werd in die partijen niet echt verbroken. U kunt hier alle partijen van de heren en de dames naspelen.

 

 

 

 

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven is hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

3 Reacties

 1. Avatar
  Henk Smout 05 april 2024

  23… Tf5xf2 “pour la galérie”, kwam volgens Judit Polgar als een koude douche voor Fabiano, voor zijn antwoord gebruikte hij ruim tien minuten.

  Het tijdgebruik in deze partij lijkt mij het bestuderen ten zeerste waard.

 2. Avatar
  Frits Fritschy 05 april 2024

  Een goede partijanalyse heeft ook oog voor de kritieke punten in een partij. Het gaat niet alleen om de wetenschap, maar ook om wat er in de hoofden van de spelers omging. Een moment als Txf2 kun je niet zomaar voorbij laten gaan. Als dat ten koste gaat van een beetje stockfish, kan dat geen kwaad.

  Ik heb twee seizoenen training gehad bij Hans Bouwmeester, heel lang geleden. Leren herkennen van het kritieke moment in een partij – een van de vele zaken die hij me heeft proberen bij te brengen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.