Firouzja boos omdat arbiter geluid van zijn schoenen laakt

In de negende ronde van het kandidatentoernooi was er een incident dat mogelijk invloed zal hebben op de uiteindelijke ranglijst. Firouzja claimt dat de arbiter hem vertelde om niet meer rond te lopen vanwege het geluid dat zijn schoenen maakten op de houten vloer.

Naar eigen zeggen ging het om normale schoenen die hij al vaak had gedragen en verloor hij zijn concentratie hierdoor.

Het is overigens wel zo dat dit soort dingen hem relatief vaak overkomen. Dat zegt hij zelf ook:

De arbiter vertelde na afloop zijn kant van het verhaal, die toch net iets anders is. Firouzja was aan het ijsberen in de ruimte waar drinken etc. staat en mede omdat het om een oud gebouw met een houten vloer gaat veroorzaakte dat veel geluid. Het viel de arbiter op en vervolgens klaagde Abasov hierover.  De arbiter meldde Firouzja (die nog steeds in die ruimte was) de klacht en vroeg of hij kon proberen iets minder geluid met zijn schoenen te maken. Hij suggereerde ook andere schoenen te dragen in volgende rondes. Firouzja maakte in het vervolg van de ronde inderdaad minder geluid met zijn schoenen.

Firouzja speelde tegen Nepomniachtchi en kreeg een heel goede stelling, maar kwam niet verder dan remise. Daarover kunt u straks meer in het verslag van Richard Vedder lezen.

7 Reacties

 1. Avatar
  Pipo Koeien 15 april 2024

  Niet voor het eerst toont Firouzja zich van zijn onaangename kant. Als het geluid de arbiter al was opgevallen en er daarna ook nog over wordt geklaagd door een andere deelnemer, is het niet meer dan terecht dat daar iets van wordt gezegd. Bah…

  • Avatar
   Frits Fritschy 15 april 2024

   Het zijn mensen die onder hoogspanning staan, en de een heeft wat meer moeite met dat te verbergen dan de ander (dat geldt wellicht ook voor Abasov). Dat neemt niet weg dat de actie van de arbiter terecht is – maar Herman Grooten heeft hieronder ook een punt. Voordat je problemen gaat oplossen moet je ze eerst proberen te vermijden.

   • Avatar
    Pipo Koeien 15 april 2024

    Tapijtje zal wellicht helpen tegen het geluid, maar dat irritante gejank van Firouzja en zijn oproep dat de arbiter gestraft moet worden oogst bij mij weinig sympathie.

 2. Avatar
  renzoverwer 15 april 2024

  * Zijn er ook geluidsopnamen van die krakende schoenen in verhouding tot het andere speelzaalgeluid? Serieuze vraag van me.

  *Doet me ook wel denken aan – net ff anders – de klacht van Fischer over vrouwen die met hun hakken geluid (lawaai) maakten.

  * Doet me ook denken – ook net ff anders, zeker- aan de verhalen van spelers over hun tegenstanders die vaak met hun pen klikten, hun keel schraapten enz enz enz. Enz.

  * Nu ja, in elk geval weer een rel(letje). DE kans voor het schaken om in de reguliere media te komen, optimistisch-cynisch gezegd 😉

   

 3. Avatar
  Herman Grooten 15 april 2024

  De organisatie had wellicht dit voor kunnen zijn door tapijt op de vloer te leggen, dan was dit simpel voorkomen. Maar daar moet je natuurlijk wel aan denken dan…

 4. Avatar
  Caesar64 15 april 2024

  Schoenen of niet: Nepo verdedigt wederom sterk met de zwarten. Na de partij tegen Pragg stond die weer minder maar redt die het weer.

 5. Avatar
  renzoverwer 18 april 2024

  Nog meer Firouzja, maar dan zijn vader: https://sahmatlista-wordpress-com.translate.goog/2024/04/16/napetost-na-turniru-kandidata-u-torontu-firouzjin-otac-prijetio-da-ce-zvati-policiju/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=nl&_x_tr_hl=en&_x_tr_pto=wapp

  Pa wilde toegang tot balkon.

   

   

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.