Interview met Gukesh – een jaar terug, en nog steeds bijzonder

Op Chessarena.com zien/lezen we een leuk interview met de kersverse winnaar van het Kandidatentoernooi Gukesh. Het is echter – als ik het goed heb gezien – al van een jaar terug. Mooi, dan spreekt hij mogelijk meer vrijuit dan nu?!

Gukesh spreekt hier onder andere over:

  • financiële opofferingen die zijn familie zich moest getroosten om hem naar de top te brengen;
  • “when I was younger”. Volkomen terecht, maar het heeft iets ontstellend geinigs, als zo’n jongmens het zegt;
  • schaken in het algemeen:
    ‘Why I like chess is because of how complex it is! It has been played for so many years and still people don’t understand it and it’s always amusing for me. Chess is just a very good mental exercise and I would recommend it to everyone.’
  • zijn psyche:
    ‘I am still very upset when I lose games and when I feel like I didn’t do what was in my control, it still frustrates me a lot, but I am able to get over losses quickly. A few years back, it took me like the whole tournament to forget about the loss; it now takes me around like half an hour, one hour to get into the right state of mind, so I am able to recover quickly. Even after winning, I don’t get too excited! One of the tricks I followed was that irrespective of the result, I just start thinking about what I am going to do in the next game.

(VRAAG) What is your trick to overcome loss quickly?
I do some yoga or go for some walks. It’s always nice to get some fresh air! Sometimes I listen to my favourite music or something like that.’

Gukesh noemt verder gewoon even Bobby Fischer als de grootste schaker aller tijden!! Wow, wat een keuze voor zo’n jonge schaker.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.