Schakers en de Europese verkiezingen

Schakers weten dat een zet die een verandering van de dynamiek op het schaakbord brengt niet per se een verbetering oplevert en meer dan eens het tegendeel bewerkstelligt. De voorspelde ruk naar rechts bij de Europese verkiezingen geeft aan dat er nog altijd te weinig mensen schaken.

17 Reacties

 1. Avatar
  Pieter Priems 04 mei 2024

  Er zijn inderdaad te veel mensen die vanuit onlustgevoelens kiezen ipv na te denken vanuit een sociaal/groen perspectief. Schaken kan het denken en keuzes maken bevorderen, maar er is (nog) meer nodig voor een groen en sociaal klimaat.

 2. Avatar
  LDBoutens 04 mei 2024

  Ik mis wat context bij en voor deze alinea. Is het toetsenbord van Wim ermee opgehouden of gaat die context er verder niet meer komen, en zo ja, wat wil je met deze ‘stelling’ dan precies bereiken?

  Beter nieuws vooralsnog van Pelleboer;

  Morgen weer vol op zon en dus geen enkele reden om achter het toetsenbord te kruipen, maar heerlijk over ’s heeren wegen en paden te wandelen!

  Moedig voorwaarts allen!

 3. Avatar
  Caesar64 05 mei 2024

  Gelooft dhr Westerveld dat een kabinet gevormd door schakers een hele verbetering zou zijn tov bv de kabinetten Rutte? Nou ik heb mijn ernstige twijfels.

 4. Avatar
  arjo1982 05 mei 2024

  Ik neem aan dat hier de link naar een langer artikel mist omdat dit onder “columns” geplaatst is?!

 5. Avatar
  M H 05 mei 2024

  Het lijkt me verstandig om een schaaksite een schaaksite te laten blijven, en niet Yet Another politiek forum.

 6. Avatar
  Wim Westerveld 05 mei 2024

  Dank voor de reacties! Ik hoop dat jullie mijn bijdragen waarderen en zien dat mijn thema onveranderd de verstrengeling van het schakersleven met ‘het gewone leven’ is. Soms loopt dat goed af, soms ook niet.

  De vraag is wat ervaringen als schaker je brengt in het ‘gewone leven’. En ja, dat betreft ook politieke keuzes.

  Mijn antwoord op de reageerders:

  1. Eens Pieter !

  2. Zie reactie Pieter Priems die het zonder context begreep.

  3. Nee, Caesar64. Dat zou vermoedelijk een ramp worden en iets dat ik totaal niet geïmpliceerd heb.

  4. Een minicolumn Arjo.

  5. Eens M H, maar we ontkomen er niet helemaal aan als je de ogen niet wilt sluiten voor de politiek die zich meester heeft gemaakt van ons spel zoals de FIDE dat doet.

   

   

 7. Avatar
  Wim Westerveld 05 mei 2024

  En ja, wat wil ik er mee bereiken? Het is zo’n vaderlijke Frits Fritschy vraag. Ik weet het niet precies, misschien mezelf en anderen aan het denken zetten. Is dat niet de moeite waard?

  • Avatar
   LDBoutens 05 mei 2024

   Waarom denk je met dit soort 3-regelige-onzin mensen aan het denken te moeten zetten?! Nogal hautain als je het mij vraagt. Ik kan me wat dat betreft wel vinden in de reactie van MH, gewoon niet doen hier. Het vervuilt enorm. Maar goed, eigen gedrag eerst is al jaren mijn motto, dus ik had gisteren beter mijn kaken op elkaar kunnen houden.

   Moedig voorwaarts (Wim)!

 8. Avatar
  Wim Westerveld 05 mei 2024

  Tja heer Boutens, als je denkt dat iedere verandering een verandering ten goede is, dan heb je gelijk en slaat mijn stelling nergens op. Ik ben dan wel zo vrij te menen dat voorwaarts er dan niet inzit. Zelfs niet met moed.

 9. Avatar
  Dimitri Reinderman 06 mei 2024

  Ik begrijp dat Wim suggereert dat als er meer mensen schaken, er minder mensen op (heel) rechtse partijen stemmen. Er is  enigszins na te gaan of er een causaal verband is, want er zijn namelijk twee momenten geweest in de Nederlandse geschiedenis dat het aantal schakers fors toenam: 1935 en 2020. Werd er toen daardoor minder rechts gestemd  Wim?

  • Avatar
   Wim Westerveld 06 mei 2024

   Dat kun je er in lezen Dimitri, maar dat bedoel ik niet. Veel mensen zijn ontevreden en stemmen dan op een partij die verandering belooft, ten onrechte er vanuit gaande dat iedere verandering een verbetering van hun situatie brengt. En zo gaat de pendule in Europa naar rechts, in het VK naar links.

   • Avatar
    Frits Fritschy 06 mei 2024

    Er zijn ook mensen die op extreem-rechts stemmen juist omdat ze willen dat alles blijft zoals het was (‘al dat gezeur over het klimaat’), en niet omdat hun situatie verandering behoeft. Om ook maar eens het schaken er met de haren bij te slepen: je moet je voordeel zien vast te houden en uit te bouwen, zonder onnodige complicaties.

    Ja jongen, dat is het nadeel van gemeenplaatsen: je kunt er alle kanten mee op.

    • Avatar
     Wim Westerveld 07 mei 2024

     Dat is terugzetten, ofwel demoderniseren, een illusoire verandering uit nostalgisch verlangen. Schaken is een metaforisch spel dat vormende kwaliteiten wordt toegedicht. Overdreven soms, maar ‘met de haren er bij slepen’ is het andere uiterste.

 10. Avatar
  Frits Fritschy 06 mei 2024

  Schakers weten dat een zet die een verandering van de dynamiek op het schaakbord brengt meer dan eens een verbetering oplevert en niet per se het tegendeel bewerkstelligt. Ik hoop van harte dat dat voor schakers geen reden is op extreem-rechts te gaan stemmen, maar eerlijk gezegd geloof ik niet dat er enig verband is. Hoewel er natuurlijk schakers zijn die zich tot dat gedachtegoed aangetrokken voelen of voelden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.