FIDE-circuit en kwalificatie van WK ’26 omstreden bij diverse spelers

PROBLEMEN in het FIDE-circuit, problemen in de WK-kwalificatie. Althans, menig speler is het oneens met de heersende regels:

‘GM Levon Aronian recently wrote, “the FIDE Circuit is kind of a joke,” with GM Anish Giri replying to describe it as “completely broken.” 2023 FIDE Circuit Winner GM Fabiano Caruana, described the system, which will determine two out of eight places in the 2026 FIDE Candidates Tournament, as “the dumbest thing I’ve ever seen.” What do they see as the issues? (…)

This year’s American Cup, won by Aronian, was a formidable high-stakes event featuring the world numbers two, eight, 13, and 26, but it won’t count toward the FIDE Circuit since more than 50 percent of the players—in fact 100 percent—came from the same federation. The one exception is for national championships, so the U.S. Chess Championship will count. (…)

At a glance you can see that GM Wei Yi, who won the Masters, scored the highest number of circuit points, as you would expect, but Challengers winner GM Leon Mendonca outscored Giri, Gukesh, and GM Nodirbek Abdusattorov, who tied for first place on a “plus four” (four more wins than losses) score with around a 2820 rating performance each.

En ook Niemanns score onlangs in Duitsland was omstreden, alleen op een zeer andere manier dan wij gewend zijn van Hans.

Lees verder op chess.com.

Wat doet de FIDE nu ?

 

2 Reacties

 1. Avatar
  Peter Huisman 06 mei 2024

  Tsja… het begint een beetje potsierlijk te worden.
  Het is een beetje “En daarom adviseren wij van WC-Eend… WC-Eend!”, maar hier (www.schaaksite.nl/2023/12/29/een-wk-cyclus-zonder-fratsen/) een aardig artikel van hoe het (een stuk) beter kan. Met name de variant met “ieder jaar een WK”, zoals geponeerd in de reactie, lijkt me de moeite van het proberen waard. Het grappige is dat de kalender niet eens voller wordt, omdat het kandidatentoernooi in feite een WK-toernooi wordt.

 2. Avatar
  arjo1982 07 mei 2024

  Caruna verteld in zijn podcast dat hij vooral een probleem heeft met de puntentelling van het FIDE-circuit.
  Als ik het goed begrepen heb word het aantal te behalen punten bepaald op basis van de gemiddelde rating van de top 8 van de startlijst van een toernooi.

  Bij een open toernooi kan het zo zijn dat er bijvoorbeeld 10 GM’s mee doen op een groep van honderden deelnemers. De winnaar van zo’n toernooi speelt dan maar tegen hooguit een paar van hen, maar kan zo wel meer punten verdienen dan bijvoorbeeld een 2e of 3e plaats in een veel sterker gesloten toernooi met alleen maar 2600+ spelers waarin iedereen dus wel tegen elkaar speelt.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.