Misdadige breinen

‘Ik ben niet zo’n groot kenner van misdaadliteratuur en ik kan me niet veel schaakthrillers of moordmysteries voor de geest halen die zich afspelen tijdens schaaktoernooien. Eentje, of eigenlijk twee, wil ik nog wel noemen. De Tsjechisch-Duitse voormalig wereldtopper Vlastimil Hort bracht al in 1989 Schwarzweisse Erzählungen uit, een bundel met drie lange korte verhalen waarin ook twee moordmysteries staan die opgelost moeten worden door een FIDE-medewerker genaamd Jan Bodlacek. (…)

Een bijzonder schrijnend geval is dat van de Engelse meester Simon Webb, die in 2005, 56 jaar oud, werd vermoord door zijn eigen zoon. Webb, de auteur van een beroemd boek over toernooischaak, Chess for Tigers, was naar Zweden verhuisd en keerde na een avond schaken terug in zijn appartement in een voorstad van Stockholm. Hij kreeg ruzie met zijn 25-jarige zoon Dennis, die drugsdealer was.’

Lees het verhaal van Peter Boel ter gelegenheid van de presentatie van het boek ‘De Sponsor’ (Terlingen, Das, ’24) hier verder.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.