NK 2024 in Utrecht – de nevenevenementen (3)

Zoals eerder gemeld is het Nederlands Kampioenschap Schaken weer in Utrecht. De KNSB en een groep enthousiaste vrijwilligers zijn druk bezig om daar een mooie week te maken. Zo zal er elke dag een nevenevenement zijn, zodat je zelf schaken en supporteren goed kan combineren. Hier op Schaaksite zal ik er periodiek eentje uitlichten.

Het event dat ik nu behandel is (weer) een heus Nederlands Kampioenschap, namelijk het omnisimultaanschaak. Wat is dat nou weer? Soms gaat het cliché op dat een beeld meer zegt dan duizend woorden, zeker als dat beeld ook nog beweegt, dus klik eerst even dit aan:

En dan nu de uitleg, waarbij ik even leentjebuur speel bij de editie die SV Paul Keres in 2022 organiseerde:
bij een omnisimultaan speel je tegen 4 tegenstanders tegelijk. Met als bijzonderheid dat ook al je tegenstanders tegen 4 tegenstanders tegelijk spelen. Je speelt dus in feite een 5-kamp in één keer waarbij iedereen elkaar treft en iedereen door elkaar loopt van bord naar bord. Iedereen speelt zo dus simultaan. Je speelt dus 4 partijen tegelijk, 2 met wit, 2 met zwart. Er wordt met de klok gespeeld (30 minuten per partij). Doordat je meerdere partijen tegelijk speelt, zal normaal gesproken je tijd op meerdere borden lopen. Zodra je een zet hebt gedaan en de klok hebt ingedrukt, loop je naar je volgende partij waar je aan zet bent, waarbij je uiteraard zelf mag kiezen welke partij dat is. Je bent klaar zodra al je 4 partijen zijn voltooid.

NB Bij de opstelling van de tafels en borden wordt rekening gehouden, dat iedere speler ongeveer even ver moet lopen. Je zult echter zelf de meest ideale “looplijnen” moeten ontdekken, want zetten moeten altijd worden uitgevoerd aan de juiste kant van het bord.

Bij Eppie hebben die looplijnen ook al eens visueel gemaakt, zie onder. Op hun toernooien kom ik straks nog terug.

Looplijnen! (bron: www.schaakclubenpassant.nl)

Bij SV Paul Keres (Utrecht) organiseren we dit fenomeen al even, en uit eigen ervaring: het is erg leuk! Op zich is het gemakkelijk om tips te geven, zoals voorkomen dat je in je eentje tegen drie overblijft en (daarom) geen energie verspillen aan hopeloze stellingen. Maar in de praktijk kom je toch vaak in zo’n situatie, waarin je bijvoorbeeld nog op twee borden bezig bent, en mag kiezen tussen dat moeizame eindspel of dat interessante rommeltje met heel weinig tijd. De neiging is dan groot om allebei te doen, wat doorgaans twee nullen oplevert. Tenzij je tegenstanders hetzelfde probleem hebben en die straalgewonnen stelling tegen jou compleet wordt genegeerd. Eén potje snel remise geven klinkt dan logisch, maar ook daar is iets op bedacht: winst levert 3 punten op en remise maar eentje.

Kortom, een erg leuke spelvorm waarbij beslisvaardigheid en een redelijke basisconditie wel handig zijn. Maar waar komt omnisimultaanschaak eigenlijk vandaan? Daar is gelukkig deze site voor, met afwisselende toernooien in Drienerlo en Koedijk vanaf 2003. Ook hier bewegend beeld, dit keer uit 2008:

Een tweede golf aan toernooien kwam uit Bunschoten-Spakenburg, waar En Passant vanaf 2011 de spelvorm adopteerde. Wijlen Johan Hut heeft het eerste toernooi fraai beschreven. Maar daarna kwamen er nog veel meer, die omnisimultaanliefhebber Ronald Gouma uit de Bunschotense archieven heeft gevist: het eerste, tweede, vijfde en zesde toernooi. Alle keren met een Reichardt (steeds dezelfde) en een Vedder (niet steeds dezelfde) als winnaar, en met een kleine innovatie: groepen van vijf i.p.v. zes.

Een krantenbericht uit 2017

Daarna nam SV Paul Keres het stokje over, op initiatief van Ronald Gouma. Die leidde het toernooi van 2017, maar inmiddels was Jasper Reichardt Keresiaan geworden. Die organiseerde de andere edities en dus ook het komende NK, zie hier de verslagen van 2018, 2019, 2022 en van de overdageditie uit 2023. Niet dat hij ermee stopte in Bunschoten: daar won Tim Grutter in 2018, Henk Vedder in 2019 en Ardin Bosboom in 2020.

Tenslotte nog een dwarsdoorsnede van ervaringen en tips (van Jan Breukelman, winnaar omnisimultaan 2018)

Ik hoop dat iedereen een beetje een idee heeft gekregen. Voor omnisimultaanschaak heb je een hoop ruimte nodig om elkaar niet ondersteboven te lopen, vandaar dat we het aantal deelnemers beperkt houden. Wil je meedoen? Wacht dan niet te lang met aanmelden!

Over Jan Jaap Janse

Voorzitter van SV Paul Keres van 2003 tot 2018. Houdt van jubileumboeken, dubieuze openingen en gezellige toernooien. Vindt dat je schaken vooral niet te serieus moet nemen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.