Schaakpuzzel: iets met gras maaien

Deze stelling is afkomstig uit een partij tussen Viktor Bologan en Edwin Van Haastert (2005). Het is duidelijk dat er iets niet helemaal goed is gegaan voor zwart. Hoe kan wit dat uitbuiten? Je vindt het antwoord met vervolgvragen hier… 

Over Michel Hoetmer

Michel schaakt al sinds begin jaren '70. Hij speelde bij schaakclub Utrecht (2e klasse KNSB) en hij was destijds ook redacteur van het clubblad. Tegenwoordig is hij lid van sv Pegasus in Amstelveen. In het dagelijks leven was hij verkooptrainer (www.salesquest.nl) en publiceerde diverse boeken en artikelen over verkopen en marketing. Hij is gediplomeerd schaaktrainer (2).

4 Reacties

  • Avatar
   Michel Hoetmer 05 juni 2024

   Beste Frits, er is toch een verschil. Na de volgorde die jij voorstelt 40. Pf6+ Lxf6 41. Dxh5+ heeft zwart 41. … Kg8 42. Dxg6+ Lg7 en wit staat weliswaar ruim gewonnen, maar het is nog geen mat zoals in de partij.

   • Avatar
    Frits Fritschy 05 juni 2024

    Echt belangrijk is het niet, maar wat jij schrijft geldt ook voor 40.Dxh5+ Kg8.

    • Avatar
     Michel Hoetmer 05 juni 2024

     Inderdaad heel belangrijk is het niet. Maar een verschil is dat in de variant die Bologan speelt, wit het paard nog heeft als extra aanvalsstuk na Kg8 en Dxg6. Dat maakt een positief verschil. 😉

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.