KNSB topjeugd op bezoek in nieuw Denksportcentrum in Tilburg

De topjeugd van Nederland kwam al vroeg in het jaar bij elkaar voor een schaaktraining. In het nieuwe Denksportcentrum in Tilburg werden op zondag 3 januari tegelijkertijd twee schaaktrainingen gegeven. Grootmeester Vladimir Chuchelov nam 6 uur lang de Jong Oranjegroep onder zijn hoede, terwijl IM Herman Grooten in een andere zaal een talentvolle groep van acht jongelui probeert het nodige bij te brengen. Deze groep staat bij de KNSB te boek als de zogenaamde Vijfsterrengroep.

De Stichting Brabants Schaakgenootschap (www.stichtingbs.nl) heeft vorig jaar een pand gekocht en dat helemaal op de denksport afgestemd. Er zijn twee prachtige zalen beschikbaar die niet alleen voor trainingen worden gebruikt maar ook voor evenementen. Zo vond onlangs het NK dammen voor dames hier plaats. De stichting is tot stand gekomen door de bemoeienis van een paar ware schaakenthousiastelingen, die bergen met werk hebben verzet om dit pand klaar voor de denksport te maken. De belangrijkste twee, hiervoor verantwoordelijk zijn Fabio Mensing en Jan van Gorp.

De sfeer in beide groepen is bijzonder goed. Voor de Jong Oranjeselectie was daar ook de nodige reden voor. Twee spelers kwamen met uit het toernooi in Groningen met een IM-norm thuis. Zo mochten Christov Kleijn en de pas 14-jarige Benjamin Bok een resultaat in de boeken laten opnemen. Voor Christov is dat inmiddels zijn derde norm, hij moet zijn rating nog boven 2400 zien te tillen om de titel te mogen aanvragen. Voor Benjamin was het zijn eerste norm. Twan Burg zal op het volgende congres tot Internationaal Meester benoemd worden. Hij behaalde zijn vierde norm in het Cultural Village toernooi. Omdat zijn rating al bijna richting 2500 gaat, voldoet hij daarmee ruimschoots aan het criterium.

In de trainingen van Chuchelov wordt voornamelijk het accent op het verbeteren van de rekenkracht gelegd. Zij krijgen zeer lastige stellingen voorgelegd waarin zeer diep gekeken moet worden naar verborgen wendingen en resources.

In de Vijfsterrengroep wordt een gevarieerd programma aangeboden. Zo wordt aandacht besteed aan het verbeteren van de tactische vaardigheden, het vergroten van het strategische inzicht en het uitbouwen van de eindspelkennis. Eén van de opdrachten wordt door de jongelui erg op prijs gesteld. In elke les brengen twee spelers in een korte presentatie een wereldkampioen of een andere crack voor het voetlicht. Er is een schat aan mooi materiaal samengesteld door iedereen. Nu nog hopen dat de trainingen ook zijn vruchten gaat afwerpen, zoals bijvoorbeeld op de Nederlandse jeugdkampioenschappen die in mei op de agenda staan.

Leuk om te vermelden is dat de stichting ook een bijzonder service heeft. Mensen die op het openbaar vervoer zijn aangewezen kunnen op aanvraag door een busje van de stichting worden opgehaald door een speciaal voor dit doeleind ingekocht busje waarop het nieuwe logo is aangebracht. Een telefoontje naar één van de eigenaars is voldoende om keurig op tijd opgepikt en weggebracht te worden.

Commentaar bij de foto’s. Op de eerste foto is de Jong Oranjeselectie aan het nadenken over een stelling die Chucholov ze heeft voorgeschoteld (Voorgrond v.l.n.r. Christov Kleijn, Twan Burg, Anne Haast, Lisa Schut en Miguoel Admiraal. Achtergrond v.l.n.r. Benjamin Bok, Arthur Pijpers, Quinten Ducarmon, Lars Ootes en David Kleijn).

Op de tweede foto grootmeester Vladimir Chuchelov met Jong Oranje

Op de derde foto het busje van de stichting.

Op de vierde foto speelt Herman Grooten een toreneindspel simultaan uit (Voorgrond op de rug gezien v.l.n.r. Maurice Swinkels, Thijmen Smith en half zichtbaar Erik-Jan Colijn. Achtergrond v.l.n.r Marieke Dirksen, Guus Bollen, Diana Dalemans en Naomi Snikkers) (HG).

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

3 Reacties

 1. Avatar
  Berry 10 januari 2010

  beste Herman,

  goed sfeerverslag, maar als er talloze namen genoemd kunnen worden, mogen de namen Jan van Gorp en Fabio Mensing zeker ook eens genoemd worden.

  Zij hebben het mooie initiatief genomen om het Denksportcentrum op te richten en het is ook aan deze heren te danken dat het busje rijdt.

  En dan heb ik het nog niet eens over de onvolprezen gastvrijheid van Jan!

  succes met je trainingen,

  Berry Brand

 2. Avatar
  HermanGrooten 10 januari 2010

  Berry,

  Je hebt helemaal gelijk: bij deze zijn ze ook in het zonnetje gezet!

  Herman

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.