Mooie zetten

Elders in dit menu is de rubriek “Bloopers” geopend. Alle blunders, uitglijders en andere missers kunt u daar kwijt. Omdat het in het schaakspel ook om de schoonheid gaat, stellen we deze rubriek beschikbaar. Hierin kan iedereen zijn of haar briljante vondsten, geniale invallen, diepe zielenroerselen publiceren. Geneer u niet, laat anderen meegenieten. Wie doet mee?

Om ook hier de aftrap te geven, laat ik u een aardig fragmentje zien uit een partij die ik tijdens het Lost Boys in Antwerpen 1997 speelde tegen de sterke Nederlandse speler Hans Bartels.

Een fascinerend middenspelgevecht culmineerde in de volgende stelling.

Bartels – Grooten, Antwerpen 1997.

Wit heeft zojuist met 35. Lf4-c7+ een gemeen aftrekschaak gegeven. Het is duidelijk was hij van plan is. Zijn idee is om na 35… Kg8 36. Lxd8 Txd8 verder te gaan met 37. a4 waarna de twee pionnen vermoedelijk tegen het paard opwegen. Het grootste probleem voor zwart is dat het paard in twee penningen is beland en daar niet zo eenvoudig uit geraakt. Achteraf gezien had hij moeten kiezen voor het andere aftrekschaak 35. Lf4-g5+ en dan had hij de stelling gekregen die hem voor ogen stond. Na de tekstzet wordt de witspeler verrast door een onverhoedse tegenaanval. 35… Pf4!! Met deze ongelooflijke zet wordt niet alleen het schaak opgeheven, maar ook een dubbele dreiging gecreëerd die wit de kop kost. 36. Dxb7 Het probleem voor wit is dat niet alleen zijn dame hangt maar ook zijn toren op d1. [36. Lxd8 faalt uiteraard op 36… Dxf3+] 36… Txd1+ 37. Kh2 Te2+

Een kunstig matbeeld! 0-1

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.