Krakers in KNSB-competitie

De 8e ronde van de KNSB-competitie: de kraker tussen de twee koplopers, Groningen 1/Hotels.nl en HSG in de Meesterklasse op het programma. De Hilversummers hebben een sloot bordpunten meer, maar zij zullen niet mogen verliezen om een kampioenschap veilig te stellen. Dat Loek van Wely erin slaagde zijn oude rivaal Ivan Sokolov te kloppen, zal hem deugd doen.

(Foto Jos Sutmuller)

Utrecht 1, dat het dit seizoen verrassend goed doet, ligt op het vinkentouw met slechts 1 matchpunt minder dan beide grootmachten. Onderin zullen de rode lantaarndragers SMB en Het Witte Paard/Sas van Gent alle zeilen moeten bijzetten om de naderende degradatie te ontlopen. Het enige wapenfeit, maar geen onbelangrijke, was de zege die SMB in de vierde ronde van dit seizoen verrassend op HSG boekte.

Het programma:

Braceland ESGOO – SMB

Schrijvers/Rotterdam – HWP / Sas van Gent

Groningen 1/Hotels.nl – HSG

HMC/Calder – Utrecht 1

Homburg/Apeldoorn – LSG 1

In de eerste klasse A gaat Purmerend nog altijd aan de leiding, op de voet gevolgd door BSG dat een punt minder heeft. Voor de Bussumse ploeg staat het op papier zware duel met achtervolger Caïssa op het programma terwijl Purmerend het tegen degradatiekandidaat De Eenhoorn moet opnemen. Onderin gaan Utrecht 2, De Eenhoorn en AAS uitmaken wie er volgend seizoen een toontje lager moet zingen.

Het programma:

Philidor 1847 – Vianen/DVP

AAS – Unitas

De Eenhoorn – Purmerend

Zukertort/Amstelveen – Utrecht 2

Caïssa 1 – BSG

In de eerste klasse B gaat alle aandacht uit tussen het topduel tussen de koplopers De Stukkenjagers uit Tilburg en Voerendaal. Beide teams hebben tot dusver het maximale aantal punten behaald. Waar de degradant uit de Meesterklasse van vorig jaar op papier iets sterker is, mag de thuisploeg uit Tilburg bogen op de minimale voorsprong van een half bordpuntje. De Voerendalers hebben een leuke geste gedaan voor de wedstrijd door voor te stellen om na afloop het diner gezamenlijk te gebruiken. Onderin deze klasse moeten Caïssa 2 en De Pion vrezen voor levensbehoud in deze klasse.

(Het Stukkenjagersteam bij het voetbaltoernooi in Utrecht, vorig jaar. Staand v.l.n.r: Winifred Paulis, Jiri Obels, Bianca Muhren, Herman Grooten, Anne Haast, Mart Nabuurs; zittend v.l.n.r: Cor van Dongen, Mark Haast, Pepijn Obels; liggend: Bram van den Berg)

Het programma:

Eindhoven – RSR / Ivoren Toren

De Pion/Roosendaal – Wageningen

De Stukkenjagers – Voerendaal

De Wijker Toren – Paul Keres

Caïssa 2 – LSG 2

In klasse 2A zijn nog drie ploegen in de race om het kampioenschap. Koploper Max Euwe (met 11 punten) voelt de hete adem in de nek En Passant en Homburg / Apeldoorn 2 die beide een punt minder hebben.

In klasse 2B staat SOPSWEPS ’29 fier bovenaan met 12 punten en een sloot bordpunten op de Kennemer Combinatie 2.

In klasse 2C is het bijzonder spannend omdat de drie koplopers (Kennemer Combinatie 1, Charlois/Europoort en DD) met 11 punten ook achtervolger DSC met 9 punten nog niet afgeschud hebben. Pikant duel zaterdag: Kennemer Combinatie 1 – DD.

In klasse 2D lijkt het Venlo het kampioenschap niet meer te kunnen ontgaan. Met twee punten voorsprong op Veenendaal en Paul Keres 2 lijkt promotie binnen handbereik.

In de Noordelijke Klasse 3A mag Sneek bogen op de beste perspectieven. Zij hebben een punt meer dan Spassky’s en twee punten op een heel peloton.

In klasse 3B heeft Dr. Max Euwe 2 weliswaar een matchpunt meer dan Zevenaar en Almelo, maar het bordpuntengemiddelde zal hen zorgen baren.

In 3C spitst de strijd zich toe op het drietal MSV, PION en Voorschoten met allen 11 punten.

Klasse 3D kan De Eenhoorn 2 promotie bijna niet meer ontgaan, hoewel Caïssa 4 en ZSC/Saende 2 nog roet in het eten kunnen gooien.

Ook in 3E lijkt de strijd beslist. Daar gaat DSC 2 aan de leiding met de mooie marge van 2 matchpunten op Philidor/Leiden.

3F lijkt een prooi te worden voor de reserves van De Pion uit Roosendaal. Zij staan een punt voor op Overschie.

Spannender dan in 3G kan het bijna niet zijn. Drie ploegen op 9 punten (Charlois/Europoort 2, Rijswijk en Bergen op Zoom) en een op 8 (Dordrecht).

In klasse 3H tenslotte is Veldhoven de gedoodverfde favoriet met 12 punten. Alleen UVS en RSC ’t Pionneke (met twee punten minder) zouden de Veldhovenaren nog kunnen bedreigen.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.