Dag 2: Een warme dag

Het was vandaag een bijzonder warme dag en dat kwam ook omdat er veel mensen op bezoek waren in “De Strip” op de High Tech Campus in Eindhoven. Het weekend was door vele schaakliefhebbers aangegrepen om het NK met een bezoekje te vereren. Ze moesten het wel zonder Loek van Wely doen die zijn partij (om mij onbekende redenen) had uitgesteld tegen Robin van Kampen. En ook de eerste tien minuten zonder Benjamin Bok, de “local hero”.

Benjamin woont in Veldhoven, op fietsafstand van de speelzaal en van de mensen zo dichtbij verwacht je dat ze op tijd zijn. Dat was hij ook, alleen stond hij voor een levensgroot hek en een slagboom dat hem niet binnenliet. Het was weekend en dan zijn er weinig mensen die daar werken, dus gaan de poorten dicht om al deze technische geheimen van deze geavanceerde bedrijven zo goed mogelijk te verbergen. Het duurde effe voordat Benjamin door had dat je dan op een knopje moest drukken, waardoor je met iemand in gesprek kwam die wel bereid was om het hek open te doen. Tenminste, het lukte mij wel om binnen te komen, hoewel het hek wel ijselijk langzaam open ging. Wat er gebeurde in deze ronde kunt u prima lezen op de website van het toernooi.

Ik heb een aantal partijen van commentaar voorzien en die treft u in de viewer aan. Het leek me een aardig idee om elke dag “De mooiste zet” en “De blooper“ te bepalen:

De mooiste zet van de dag

De wat mij betreft mooiste zet komt opnieuw op naam van Sipke Ernst. Het is niet zozeer de zet zelf als wel het concept achter de zet.

Dimitri Reinderman – Sipke Ernst

Er is een bijzonder chaotische stelling op het bord gekomen. Beide koningen staan onveilig en oppervlakkig gezien lijkt dat wit behoorlijk actief staat. Zwart heeft echter de belangrijkste invalsvelden voor de witte stukken onder controle en wits laatste zet 30. Dc3-d4 is de oorzaak van de nu ontstane problemen. Zwart antwoordde met 31… Tg5! Een bijzonder ingewikkelde dubbele aanval. Sipke dreigt zowel … Txh5 als … Td5. Waarom dat laatste een dreiging is blijkt uit de volgende variant: Na 32. Lf3 Td5 33. Da7 Dc8! komt de aap uit de mouw. Zwart dreigt nu … Dh3+ met stukwinst en dekt tegelijkertijd veld a8, waardoor de dreiging … Lc5 actueel is geworden. Dit komt omdat de witte dame in de problemen is. Na het min of meer gedwongen 34. Pg2 Lc5 35. Pb6 Txd1+ 36. Lxd1 volgt 36… Dd8 met stukwinst. In de partij speelde Dimitri 32. Lg6 maar hij kon de nederlaag niet ontlopen.

De blooper van de dag

Jeugdige overmoed overviel de jongste deelnemer in het kampioenschap. Waar de jonge Benjamin Bok gisteren nog met een prachtige partij zijn visitekaartje wist af te geven door van grootmeester Reinderman te winnen, zo kinderlijk verloor hij vandaag van Jan Smeets. Hij offerde een paard, maar de geplande variant bleek een levensgroot lek te bevatten.

Benjamin Bok – Jan Smeets

In deze spannende stelling komt de 15-jarige Benjamin Bok met een “standaardoffer” in het Siciliaans. Hij kan goed rekenen, maar zijn volgende zet berust op een miscalculatie.

17. Pd5? Smeets nam de handschoen maar al te graag op. 17… exd5 18. exd5 Dd7! Dit speelde Jan heel snel, waardoor Benjamin ging bedenken wat hij nu eigenlijk niet gezien had in zijn vooruitberekeningen. Uiteindelijk kwam hij erachter wat er aan de hand was. Hij had gemist dat het geplande 19. Lxh7+ Kxh7 20. Dh5+ Kg8 21. Lxg7 Kxg7 22. Dh6+ Kg8 23. g6 zou falen op de verdediging 23… Dh3! en de aanval is afgeslagen. Uiteindelijk speelde hij maar 19. Lxc5 maar dat bleek onvoldoende compensatie te geven.

Ronde 2, NK algemeen:

en met commentaar

Ronde 2, NK vrouwen:

en met commentaar

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.