Dag 3: Van Wely glijdt uit

Voordat ik overga tot de orde van de dag moet ik eerst iets rechtzetten. Ik maakte in mijn vorige verslag melding van het feit dat Benjamin Bok te laat was omdat hij voor een gesloten poort stond en het knopje om een portier te bellen niet had gezien. Nu blijkt dat de High Tech Campus niet zo high tech is als men zou veronderstellen, want er blijken maar liefst vijf ingangen (met evenzovele dichte poorten) te zijn, waarvan er slechts één een knopje heeft om een portier te bellen. Dit lijkt me nogal knullig en een belangrijk leerpuntje voor de organisatie, want er zullen ongetwijfeld meerdere mensen voor dichte deuren hebben gestaan het afgelopen weekend.

Loek viel van zijn stoel (Foto Jos Sutmuller)

De derde ronde is Wouter Spoelman de held van de dag. Hij wist met zwart niemand minder dan Loek van Wely te kloppen. Na een lange variant in het Slavisch blijkt dat er iets grondig mis is in de witte stelling. Loek viel bijna van zijn stoel toen Wouter in de volgende diagramstelling 21… Pg5! speelde.

Het is ineens mis voor wit. Daarmee zal Loek het lastig gaan krijgen om aan zijn zesvoudige kampioenschappen een nieuwe titel toe te voegen.

Bij de dames leverde titelverdediger Zhaoqin Peng weer een uitstekende prestatie af door met wit van Bianca Muhren te winnen. In een aangenomen Damegambiet bestookte zij de zwarte koning die niet uit het centrum weg had kunnen komen. Die kwam zwaar onder vuur te liggen en uiteindelijk bezweek Bianca onder de druk.

Voor de verslagen kunt u terecht op de nieuwspagina van de toernooisite .

Ik heb een aantal partijen van commentaar voorzien en die treft u in de viewer aan. Het leek me een aardig idee om elke dag “De mooiste zet” en “De blooper“ te bepalen:

De mooiste zet van de dag

De wat mij betreft mooiste zet komt ditmaal op het conto van Jan Smeets. Niet al te moeilijk, maar wel heel artistiek. Hij lokt een zwarte loper weg van een diagonaal waardoor een witte pion plotseling kan doorbreken.

Jan Smeets – Dimitri Reinderman

Hier speelde Jan 36. Lxf6! waarna zwart de strijd staakte. Na 36. Lxf6 Lxf6 37. a7 loopt de pion door. 1-0

De blooper van de dag

Eigenlijk deze ronde weinig echte blunders. Als er dan toch een opzichtige fout te constateren was, viel die in het volgende diagram te noteren.

Marieke Dirksen – Tea Lanchava

Marieke speelde hier 21. e5? waarmee zij een niet goed getimede doorbraak in het centrum beoogde. Die bleek niet goed getimed te zijn. De pion viel even later in zwarte handen, waarmee zij een belangrijke centrumpion was kwijtgeraakt.

Ronde 3, NK algemeen:

en met commentaar

Ronde 3, NK vrouwen:

en met commentaar

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Reacties

  1. Avatar
    MvanLeeuwen 14 juni 2010

    "Marieke speelde hier 21. e5? waarmee zij een niet goed getimede doorbraak in het centrum beoogde."; Ik mag hopen dat dit niet de bedoeling was…."

  2. Avatar
    HermanGrooten 15 juni 2010

    Inderdaad zeer ongelukkig geformuleerd. Er had moeten staan: Marieke speelde hier 21. e5 waarmee zij een doorbraak in het centrum beoogde. Die bleek niet goed getimed te zijn.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.