Demarrage de Fargere

Op de toernooisite van het Open Kampioenschap van Nederland, maakt perschef Peter Boel op de van hem bekende geanimeerde wijze per ronde een verslag. Schaaksite biedt deze artikelen integraal aan. Hier is het verslag van ronde 5.

François Fargere demarreerde gisteren en keek vandaag niet om. De manier waarop hij zijn koppositie was bewonderenswaardig: hij ging in op de halsbrekende Poisoned Pawn-variant van de Najdorf en bleek daarin zijn zaakjes beter te kennen dan Krikor Mekhitarian. De Braziliaan zag zijn drie (!) pionnen niet terug en werd langzaam teruggedreven: het vijfde volle punt voor Fargere. Nu moet hij tijdens de rustdag dit ritme niet zien kwijt te raken.

Het wonder Kollen duurde niet voort vandaag. De test was dan ook erg zwaar: een ontketende Sipke Ernst is geen fijne tegenstander voor een jeugdspeler die het leuk doet op een toernooi…

In de subtop vielen twee grootmeesterlijke hoofden en eentje van een kandidaat-grootmeester: Dan Zoler. De Nederlanders Merijn van Delft, Migchiel de Jong en Wim Heemskerk waren de boosdoeners.

We gaan eerst naar bord 1. Over een variant als de onderstaande is weinig zinnigs te zeggen in een bestek als dit, dus ik hoop dat inschattingsfouten mij niet al te zeer verweten worden. Over zo’n topduel moet je toch iets melden…

Mekhitarian – Fargere

Sipke Ernst koos vandaag slim voor de Smyslov-verdediging van het Spaans, een zijvariant die zwart bij elke aarzeling van wit erg lekker spel geeft.

Kollen – Ernst

Erwin L’Ami pakte zijn tweede punt tegen het Koningsindisch. Soms lijkt het schaakspel zo gemakkelijk…

L’Ami – Miedema

Na zijn aarzelende start is Merijn van Delft helemaal in zaken. Vandaag pakte hij niemand minder dan Valeriy Neverov een scherp eindspel af – en hoe! ‘Dit was misschien wel de sterkste tegenstander van wie ik ooit heb gewonnen’, zei de tevreden Apeldoornse meester. De analyse is gebaseerd op zijn commentaren.

Van Delft – Neverov

Migchiel de Jong, die vaak goed speelt in Dieren, ontwikkelde druk over de g-lijn in een zware partij met Dan Zoler, en in de diagramstelling was het tijd om te oogsten.

Zoler – De Jong

De laatste partij was die tussen Wim Heemskerk en Sebastian Siebrecht. ‘Mijn partij met Visser gisteren was lekkerder’, zuchtte de routinier/FM na afloop. Maar wie maalt daarom als hij net zijn tweede achtereenvolgende grootmeesterscalp heeft gepakt?

Heemskerk – Siebrecht

Zesrondige toernooien

Via een remise met Desirée Hamelink heeft Dirk van Dooren het Zesrondig-1 gewonnen met 5,5 punt uit 6 partijen.

De tweede groep werd een prooi voor het trio Cor Petersen, Patrick van Waardenburg en Jelle Kaptijn met 5 punten.

(Met dank aan Peter Boel).

Voor zijn verslag van ronde 5, klikt u hier.

Alle verdere informatie treft u aan op de toernooisite.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.