GM-norm voor Robin van Kampen! IM-norm voor Tex de Wit

Het is Robin van Kampen gelukt om in het BDO-toernooi zijn eerste grootmeesternorm te behalen. Als ik Johan Hut op Utrechtschaak moet geloven is hij daarmee de jongste speler ooit die dit voor elkaar kreeg. Hut schrijft: "Robin inderdaad zijn eerste GM-norm, op z’n vijftiende, anderhalve maand jonger dan Daniel Stellwagen toen die zijn eerste GM-norm haalde. En daarmee de nieuwe Nederlandse recordhouder, want Anish Giri was nog geen Nederlander toen hij zijn GM-normen haalde."

Een blije Robin van Kampen (Foto Jos Sutmuller)

Door in de laatste drie ronden twee uit 3 te scoren kwam hij met voldoende punten over de streep. Schaaksite feliciteert Robin met dit prachtige resultaat. Hiermee werden ook meteen de matige resultaten waar Robin deze zomer mee te kampen had, weggepoetst.

Robin verloor alleen van zijn leeftijdsgenoot Benjamin Bok, maar hij behaalde verder een keurige 6 uit 8. Het toernooi werd overigens gewonnen door de hoogste ratinghouder, Maxim Turov, die 7 uit 9 liet aantekenen. Turov liep zijn enige nul ‘toevallig’ tegen Van Kampen op, die tegen hem zijn beste partij speelde.

Dimitri Reinderman eindigde op een ongedeelde tweede plek met een halfje minder.

Dimitri Reinderman (Foto Jos Sutmuller)

Hij was goed begonnen, liep weliswaar averij op tegen Markgraf, maar deed volop mee om de eerste prijs. Iets teveel remises in de slotfase wierpen hem naar de uiteindelijk niet onverdienstelijke tweede plaats terug.

Robert Ris en Benjamin Bok scoorden een keurige 5 uit 9. Zhaoqin Peng had het zwaar, maar zij sprokkelde toch 2½ punten bij elkaar. Zij liet daarmee KNSB-talentcoach Thomas Willemze en IM Popilski achter zich.

Tweemaal … Pa2!

Zoals hierboven aangegeven speelde Robin van Kampen zijn beste partij tegen Turov. Heel curieus was dat hij tweemaal zijn paard van b4 naar a2 speelde, beide keer een opmerkelijke zet met een uitroepteken!

In onderstaande diagrammen wordt dat getoond.

Turov – Van Kampen
Stelling na 12. Dd3-c4

12… Pxa2!

Stelling na 27. Ld2xc1

27… Pa2!

De gehele partij, inclusief mijn analyse treft u aan in de viewer.

De eindstand van de Premiergroep:

In de Challengergroep ging de zege naar Tex de Wit en Irina Turov die beide 6 uit 9 scoorden. De Wit behaalde zelfs een IM-norm met dit totaal.

De eindstand van de Challengergroep:

In de A-groep van het Open toernooi eiste Tom Bottema de toernooizege op. Hij bleef met 7 uit 9 het tweetal Frank Erwich en Martijn van der Eijk een halfje voor.

De eindstand van het Open A:

De B-groep werd een prooi voor Colin Stolwijk met 7½ punt. Tweede werd hier Paul de Freytas.

De eindstand van het Open B:

Geen slechte oogst: twee titelnormen bij dit BDO-toernooi, waarmee de nodige publiciteit zal worden gegenereerd.

Alle informatie kunt u verder vinden op de website van het toernooi.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Reacties

  1. Avatar
    hwphaarlem 30 augustus 2010

    Er waren zelfs drie normen: in het Premier Tournament was Alexander Markgraf twee ronden voor het eind al zeker van zijn laatste IM-norm.

  2. Avatar
    MvanLeeuwen 31 augustus 2010

    Niet om af te doen aan de prestaties van de personen die een norm hebben behaald: het feit dat in een toernooi als dit een GM-norm behaald kan worden geeft m.i. al aan hoe sterk de FIDE-titels gedevalueerd zijn.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.