Jan Willem op koers

In het Inventietoernooi te Antwerpen blijft onze landgenoot Jan Willem de Jong op het schema voor een GM-norm. De Nederlander heeft een drukke baan, maar hij slaagt er telkens in om toernooien te spelen, waarin hij zich kan meten met sterke(re) spelers. De Delftenaar is goed begonnen aan het toernooi. Hij startte met twee remises met zwart tegen de als eerste geplaatste Georg Meier en de Belg Stephane Hautot waarna hij in betere stelling remise forceerde tegen de dit toernooi tegenvallende Ivan Sokolov.

In de vierde ronde nam Jan Willem het op tegen de Belgische Armeen Hovhanisian. Nadat laatst genoemde na een interessant kwaliteitsoffer van Jan Willem een tactische wending over het hoofd zag, was het een koud kunstje voor de Nederlander om het volle punt binnen te halen. In de diagramstelling kwam zwart met 14… Txc3!?.

Hoe dit verder afliep, ziet u verderop in de viewer waar de partij geanalyseerd is.

Een fraaie partij werd gewonnen door Geert van der Stricht. Hoe hij in de diagramstelling Stefan Docx omver kegelde met het volgende offer (31. Txd5) treft u geanalyseerd en wel aan in de viewer.

Voor meer informatie over dit toernooi klik op de toernooisite en bekijk ook eens de Belgische site www.Schaakfabriek.be.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.