Schaakstrategie 13

In deze aflevering een paar passages uit

Hoofdstuk 13: Quiz met sterk veld

Schaken leer je door het zelf te doen. In dit hoofdstuk richten we ons op een oefening met als thema het creëren en exploiteren van een sterk veld. Ik wil u graag een partij voorleggen waarin u aan de hand van een vraag/antwoordspel kunt proberen of u moeilijke strategische beslissingen zelf kunt nemen.

Om uzelf te testen, kunt u proberen de zetten te bedenken. In het boek wordt de gehele partij in quizvorm aangeboden, we beperken ons hier slechts tot een fragment. Maar voor bezoekers van Schaaksite wel in de speciale quizvorm! Ik heb de quiz in vergelijking met het boek daarom een klein beetje moeten aanpassen. Veel plezier ermee!

Jan Hein Donner, verloren van de wereldkampioen (Foto onbekend)

Botwinnik – Donner, Amsterdam 1963.

*** Vraag 1) Wat is wijsheid?

A) Zelf ruilen met 25. Txa8?

B) Laten ruilen met 25. Pc4?

C) Niet ruilen en verder gaan met 25. Td1.

D) Niet ruilen en verder gaan met 25. Tc1.

De partij ging als volgt verder:

25… Pe8?! Het is voor zwart heel lastig om zich goed te verdedigen, maar Donner versimpelt met zijn laatste zet wits taak. [Na een ‘nietszet’ zoals 25… Dc8 moet wit nog bepalen hoe hij progressie kan boeken.] 26. Pc4 [Nog sterker was direct 26. e5 omdat wit nu met directe dreigingen kan gaan werken. Zo moet zwart ernstig rekening houden met Pe7+.] 26… Pc5

*** Vraag 2) Hoe brengt wit zijn tegenstander verder in het nauw?

De partij ging als volgt verder:

*** Vraag 3) In deze stelling heeft zwart verschillende mogelijkheden. Werk enkele varianten uit te weten: a) 27. … Pc7 b) 27. … Ta2 c) 27. … Ta4 d) 27. … Tc8 27… Tc8

*** Vraag 4) Wat is wits beste zet?

De partij ging als volgt verder:

28… Tc7 [Geen oplossing biedt 28… Dc7 29. Ta7 want na 29… Pb7 moet wit zijn aandacht richten op het zwakke punt b6. Hij doet dat als volgt: 30. Ld4 Lc5 31. Lxc5 bxc5 wint 32. P4a5] 29. Ta7 Dxa7 [Fraai is de stelling na 29… Dc8 30. Pxb6 (zie analysediagram)

met een artistieke damevangst.] 30. Pxa7 Txa7 31. Pxb6 en zwart gaf het op. 1-0

Belangstellenden kunnen het boek hier bestellen. Tevens treft u op deze webpagina de nodige aanvullende informatie aan.

De vorige afleveringen uit deze serie zijn hieronder te vinden:

Strategie 1

Strategie 2

Strategie 3

Strategie 4

Strategie 5

Strategie 6

Strategie 7

Strategie 8

Strategie 9

Strategie 10

Strategie 11

Strategie 12

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.