Hugo ten Hertog verslaat grootmeester!

Verslag van ronde 2

In de tweede ronde van de jeugdwereldkampioenschappen heeft Hugo ten Hertog voor een daverende verrassing gezorgd. Hij versloeg in een grootse partij de jeugdige grootmeester Cori uit Peru.

Hugo ten Hertog: eerste grootmeesterscalp! (foto Herman Grooten).

De partij van de dag, voor wat betreft de Nederlandse inbreng, kwam van Hugo ten Hertog. Een blik in de database leerde ons dat de tegenstander zijn heil zocht in strategische stellingen uit het Frans. In een partij, waarin wit snel e4xd5 speelde, liep hij tegen de lamp. Het leek ons een aardig idee om dit kanon in Peru met het verleden te confronteren. Een paar ideeën waren zo gevonden en zijn … Pf6 hadden we ook al op het analysebord bekeken. Het leek ons niet zo’n handige zet en dat bleek ook. Hugo profiteerde hiervan door de zwarte stukken op dwaalwegen te laten belanden. Met sterk spel slaagde de Utrechtenaar erin om twee pionnen te veroveren. Doch nu stuitte hij op een stukje onverzettelijkheid van de grootmeester. Door de aanwezigheid van de ongelijke lopers was het afdwingen van de winst verre van gemakkelijk. Hugo hield zeer terecht de dames op het bord en via een scherp gepointeerde doorbraak in het centrum slaagde hij erin de tegenstander tot opgave te dwingen. Een knappe prestatie! Hugo’s commentaar was dat hij zelfs nooit eerder van een meester had gewonnen en nu al meteen van een grootmeester.

Ook op 100% staan Thomas Beerdsen en Anna Maja Kazarian. Voor de kanshebbers in de hoogste categorieën slaagde Benjamin Bok en Anne Haast er in om tot winst te komen. Zij hadden in de eerste ronde een halfje laten liggen tegen een lager geplaatste speler, maar herstelden zich nu uitstekend. Robin van Kampen en Lisa Schut die zo goed aan het toernooi waren begonnen, liepen echter tegen een pijnlijke nul aan. Voor beiden was dit bepaald niet nodig, maar soms voltrekt zich zulk onheil.

Benjamin Bok: goed herstel

Alle persoonlijke uitslagen kunt u hier volgen.

Sfeertekening, anekdotes en persoonlijke impressie treft u aan op het weblog.

Hieronder een selectie van partijen:

Tot slot kun u op de toernooisite alle relevante informatie vinden. We houden u op de hoogte!

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.