Reis met hindernissen

Dag 1 en 2

In het Griekse Halkidi zijn op woensdag 20 oktober de jeugdwereldkampioenschappen begonnen. Meer dan 1400 deelnemers binden hier in 11 ronden de strijd met elkaar aan. Ondanks een voortdurend haperend internet zal Schaaksite proberen verslag te doen van de belevenissen van dit toernooi.

Anne Haast en Lisa Schut (poserend voor het hotel),

twee ijzers in het vuur van het Nederlandse schaak (foto Herman Grooten).

Dinsdag 19 oktober stond in het teken van de reis naar Griekenland. Vanuit Schiphol zou gevlogen worden naar Frankfurt vanwaar 2 uur later de vlucht naar Thessaloniki op het vluchtschema stond. Omdat het vliegtuig flink wat vertraging had in Amsterdam werd het nog een hele toer om de delegatie met

33 personen op tijd het vliegtuig naar Griekenland in te krijgen. Daar werden we vriendelijk ontvangen waarbij diverse bussen klaarstonden om de deelnemers naar Halkidi te brengen. Dat verliep allemaal redelijk voorspoedig totdat de chauffeur de bus ineens aan de kant zette. De banden bleken oververhit en hij kon niet verder.

Moeilijk te zien in het donker, maar dit met enig goede wil

is het achterwiel van de bus waar te nemen (foto Ted Barendse).

Ondertussen werd een andere bus opgetrommeld, maar dat zou wel even gaan duren. Na enige tijd durfde de chauffeur het toch weer aan om verder te gaan. We hadden nog geen kwartier gereden of nu werd de bus voor de tweede keer aan de kant gezet. Ditmaal waren het de remmen die hem in de steek hadden gelaten en aangezien er net een helling naar beneden aan zat te komen, besloot hij om geen risico te nemen. Gelukkig was de andere bus nog altijd in de achtervolging en nog geen 5 minuten later konden alle koffers overgeladen worden. Met een vertraging van iets meer dan een uur kwamen in het hotel aan waar al diverse delegaties aan het inchecken waren.

Enigszins laat, maar toch acceptabel kon iedereen na de maaltijd gebruikt te hebben zijn bed gaan opzoeken. De volgende dat stond immers de eerste ronde op het programma.

Het toernooi wordt gespeeld in een fraai congrescentrum dat zo’n 10 minuten lopen van het hotel gepositioneerd is.

Het congrescentrum waar de meeste categorieën worden gespeeld.

De jongsten spelen in een hotel op loopafstand hier vandaan (foto Herman Grooten).

De eerste ronde werd voorafgegaan door een korte openingsceremonie. Het krioelde werkelijk van de mensen. Ga maar eens 1000 kinderen en hun begeleiders in één zaal proppen…

Naast alle deelnemers die op zoek waren naar hun bord,

verdringen zich coaches, begeleiders en ouders zich tussen de borden door (foto Herman Grooten).

Maar wonderlijk genoeg werd vrijwel rond 16:00 uur plaatselijke tijd werden de klokken in werking gezet. Dat moet je de Grieken dan wel weer nageven. Alle volwassenen werden als wild vee naar buiten gedreven en de kinderen konden eindelijk beginnen aan waar ze voor gekomen waren. De eerste dag begon niet slecht. Alle persoonlijke uitslagen kunt u hier volgen.

Sfeertekening, anekdotes en persoonlijke impressie treft u aan op het weblog.

En natuurlijk ook nog de partijen van de Nederlanders die op de ‘liveborden’ worden gespeeld.

Tot slot kun u op de toernooisite alle relevante informatie vinden. We houden u op de hoogte!

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.