Anna-Maja en Roger vinden aansluiting in de top

Ronde 7

Van alle Nederlanders bij het WK jeugd blijven Anna-Maja Kazarian en Roger Meng het uitstekend doen. De jongedame uit Friesland versloeg gisteren de Chinese Yuang terwijl Roger Meng uit Zoetermeer tot hetzelfde resultaat kwam in zijn partij met de Georgiër Beradze.

Roger Meng: eindspel met ongelijke lopers tot winst gevoerd (foto Herman Grooten)

Er zijn nog vier ronden te gaan, maar vooralsnog hebben beide landgenoten alle kansen aan hun zijde om op het podium te komen. Hoe onze Nederlandse jeugd in het eindspel is, ondervonden de tegenstanders uit bepaald niet misselijke schaaklanden als respectievelijk Georgië en China. Zowel Roger als Anna-Maja voerden op knappe wijze een geenszins gemakkelijk lopereindspel naar winst.

Meng – Beradze
Er is een eindspel met ongelijke lopers ontstaan met slechts een pion meer voor wit. Remise lijkt binnen handbereik voor de zwartspeler, maar Roger gaat er eens flink voor zitten! 58. Kg4 Ld3 59. Lf6 Kg8 60. Kf4 Kh7 61. Ke3 Lc4 62. Kd4 Kg6 63. Le5 Kf5 64. Lg3 Le2 Het plan voor wit is om een vrijpion op de damevleugel te creëren. De twee witte vrijpionnen zijn dan waarschijnlijk voldoende voor de winst. [Een betere verdediging lijkt 64… Kg4 maar wit zal hier ook tot winst kunnen komen. Een mogelijke variant is 65. Le1 f5 66. Kc5 f4 67. b3 Lxb3 68. Kxb5 Lf7 69. c4 Kf3 70. c5 Ke2 71. Lc3 Kd3 72. Lb4 f3 73. Le1 Ke2 74. Lg3 Ke3 [74… f2 75. Lxf2 Kxf2 76. c6] 75. c6 Ke4 76. c7 Le6 77. Kb6 Lc8 78. Ka7 en ook nu wint het weer voor wit.] 65. b3 Ld1 66. c4 bxc4 67. Kxc4! Weer uitstekend gespeeld. Hoe verder de twee vrijpionnen van elkaar af staan, hoe beter het is. De zwarte vrijpion werpt te weinig tegenwicht in de schaal.

67… Ke6 68. b4 Lf3 69. b5 f6 [69… Kd7 70. Kc5 en er is al min of meer sprake van een tempodwangsituatie. De zwarte loper heeft een dubbelfunctie: hij moet op veld f3 blijven omdat hij de diagonaal a8-h1 in de gaten moet houden en tegelijkertijd pion h4 in bedwang moet houden.] 70. Kc5 Kd7 71. b6 Ke6 72. h5! En nu de zwarte koning iets te ver weg is, gaat de andere pion er vandoor! 72… Kf5 73. h6 Kg6 74. Lf4 Opgegeven. De witte b-pion kost een loper en wit heeft de loper van de goede kleur. 1-0

Anna Maja: goede techniek (foto Herman Grooten)

Yuan – Kazarian

In dit lopereindspel staat zwart heel goed. Ze heeft niet alleen de meerderheid op de damevleugel, maar ook pion d6 is hulpbehoevend.

Anna-Maja schiet met haar volgende zet middenin de roos: 37… f5! Zo zet zwart druk op de witte stelling. 38. g4 Ke8 39. gxf5 exf5 40. Kd3? En de Chinese gaat definitief de fout in. [De enige kans op remise was door het geven van een pion met 40. Lf1 Lxe4 41. Lb5+ Kd8 en het is nog niet te zien hoe zwart hier verder komt.] 40… Kd7 41. h4

fxe4+ 42. Lxe4 Lxe4+ 43. Kxe4 Kxd6 44. f5 h5! Zeer goed gespeeld, fxe4+ het pionneneindspel is nu simpel gewonnen. 45. Kd3 Kd5 46. Kc3 c4 Zo maakt zwart gebruik van de verst verwijderde vrijpion. 47. bxc4+ Kc5 48. Kd3 a4 49. Kc3 a3 50. Kb3 a2 51. Kxa2 Kxc4 52. Kb2 Kd4 53. Kc2 Ke4 54. Kd2 Kxf5 0-1

Bij de oudere jeugd schoven Benjamin Bok en Lisa Schut iets op in het klassement dankzij nuttige overwinningen. Hun compagnon in Jong Oranje, Robin van Kampen, liet een duur halfje liggen. Hij had een gezonde pion meer, maar wilde die te snel verzilveren. In plaats van geduldig zijn stelling te versterken, speelde hij de pion naar voren, waar die zwak werd. Naar eigen zeggen, stond hij in de slotstelling – waarin remise gegeven werd – nog minder ook.

David Klein slaagde erin de nederlaag van voor de rustdag weg te spoelen met een mooie zege. Door de sterke tegenstand tot dusver heeft hij waarschijnlijk genoeg aan 1 uit 2 voor een internationale meesternorm. Uit negen ronden wel te verstaan. Daarna zijn er ook nog volop kansen hiervoor.

Anne Haast kwam met zwart voortreffelijk uit een Engelse opening tevoorschijn. Zij verzuimde ditmaal echter haar slag te slaan middels een kwaliteitswinst en moest toen snel een herhaling van zetten accepteren om niet in het nadeel te komen. Hugo ten Hertog, die in de beginfase van het toernooi zo prima zat te spelen, liep tegen een gevoelige nul aan. Zijn tegenstander haalde een onschuldig systeem van stal, maar al spoedig bleek dat verre van onschuldig te zijn. Hugo raakte vlot in de problemen die hij niet meer het hoofd kon bieden.

De coach met zijn pupillen bij de tussentijdse evaluatie op de rustdag. Van links naar rechts: Hugo ten Hertog, Anne Haast, Herman Grooten, Diana Dalemans en Stefan Beukema (foto Ted Barendse)

Een klein drama vond plaats op het bord van Stefan Beukema. Na een uitstekend gespeelde partij stond Stefan totaal op winst. Hij had de tegenstander helemaal klem gezet en behalve dat had hij ook nog een pion meer. In plaats van het opvoeren van de druk stelde hij zich tevreden met het winnen van de vijandelijke dame tegen een toren, loper en een ver opgerukte vrijpion. Tot overmaat van ramp ging hij – nog altijd in betere stelling – door de vlag, omdat hij even niet zat op te letten. Er wordt met het Fischer-tempo, hetgeen inhoudt dat elke speler er bij elke zet 30 seconden bij krijgt. Stefan was te gebiologeerd aan het rekenen, terwijl zijn seconden wegtikten. De tegenstander nam het geschenk dankbaar aan…

Uit de laatste “meidenkamer” op de zesde verdieping vielen gelukkig wel positieve berichten te noteren. Masha Bitalzadeh en Diana Dalemans wonnen allebei in mooie stijl hun partij.

De tussenstand na 7 ronden van alle Nederlanders:

Alle persoonlijke uitslagen kunt u hier volgen.

Sfeertekening, anekdotes en persoonlijke impressies treft u aan op het weblog.

Persoonlijke impressies van Thomas Beerdsen vind u op zijn blog .

Tot slot kun u op de toernooisite alle relevante informatie vinden. We houden u op de hoogte!

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.