Schaakstrategie 16

In deze aflevering een paar passages uit

Hoofdstuk 16: Controle van een rij

In het hoofdstuk worden diverse wendingen behandeld die over de tweede of zevende rij kunnen plaatsvinden. Naar aanleiding hiervan wordt het tijd om enkele wetmatigheden te formuleren met betrekking tot open lijnen, hoewel die in het hoofdstuk over open lijnen uitbreid onder de aandacht zullen worden gebracht. Maar we willen graag weten welke lijnen van belang zijn en hoe we dat kunnen zien. Met andere woorden: welke factoren bepalen hoe we kunnen binnendringen in de vijandelijke regionen? En de tweede vraag die beantwoord moet worden is: “hoe weten we welke lijn van belang is en welke niet”. Een van die aspecten is als de zevende rij wordt ‘verlengd’ door een verzwakking, bijvoorbeeld met f2-f3. Bij de gewelddadige binnenkomst van een toren signaleerden we al even dat verzwakkende pionzetten verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Een zeer fraai voorbeeld hiervan is:

Bobby Fischer (Bron onbekend)

Unzicker – Fischer, Varna 1962.

24. g3? Een lelijke fout, waarmee wit zijn tweede rij verlengt. Fischer heeft weinig moeite om van de verzwakking te profiteren. 24… Da7! 25. Kg2

25… Ta2 Hier zien we de gevolgen van de pionzet 24. g3. Er dreigt niet alleen 26. … Txb2 maar ook 26. … Txc3. 26. Kf1

[Na 26. Txa2 Dxa2 faalt 27. Te2 op 27… Txc3!] 26… Txc3! Opnieuw deze zet. Unzicker keek nog even naar 27. Txa2 Tf3+ 28. Ke2 Tf2+ 29. Kd3 Dxa2 30. Ta1 maar zag dat hij na 30… Dxb2 verloren stond en gaf het derhalve op. 0-1

Belangstellenden kunnen het boek hier bestellen. Tevens treft u op deze webpagina de nodige aanvullende informatie aan.

De vorige afleveringen uit deze serie zijn hieronder te vinden:

Strategie 1

Strategie 2

Strategie 3

Strategie 4

Strategie 5

Strategie 6

Strategie 7

Strategie 8

Strategie 9

Strategie 10

Strategie 11

Strategie 12

Strategie 13

Strategie 14

Strategie 15

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.