Openingsvraag

In onze mailbox kregen we een leuk verzoek. Een zichzelf benoemde ‘herintredende’ schaker, die twintig jaar niet geschaakt heeft is doordat zijn dochter op het schaken zit weer actief geworden. Zoals hijzelf aangeeft willen de instructeurs zelf ook wel eens wat en spelen daarom in de externe competitie. “Nu wil het geval dat ze vorig seizoen kampioen werden en dus promoveerden. Het zestal moest toen een achttal worden. En die hadden ze niet. Vandaar dat ze onder de ouders zijn gaan zoeken. Inmiddels ben ik weer helemaal in de ban.”

Zelf schat hij zijn rating op 1400 en hij speelt nu mee in de interne competitie bij zijn vereniging. Daar moet hij tegen een speler (rating 1530) die op 1. e4 altijd antwoordt met 1… e6, de Franse verdediging dus. Omdat onze ‘herintreder’ graag tegen het Siciliaans systemen met f4 speelt, vroeg hij de reactie van Schaaksite of deze zet ook mogelijk is tegen het Frans.

Hij had er zelf niets meer kunnen vinden. Niemand minder dan onze vaste medewerker, grootmeester Dimitri Reinderman, heeft het ooit gespeeld. Ik heb een klein bestand met een paar voorbeeldpartijen samengesteld waarin het systeem wordt toegepast. Dat treft u in de viewer aan. Zo hopen we de bezoekers van Schaaksite af en toe op hun wenken te kunnen bedienen. Veel plezier ermee!

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.