Schaakstrategie 18

In deze aflevering een paar passages uit

Hoofdstuk 18: Quiz met een open lijn

Het is in elke stelling essentieel te bekijken hoe het met de activiteit van de stukken gesteld is en hoe de activiteit verhoogd (c.q. bij de tegenstander verlaagd!) kan worden. Een stuk dat niet actief is, zal op een of andere manier gemobiliseerd moeten worden. Pas als een stuk optimaal aan de strijd deelneemt, kun je zeggen dat je iets aan dat stuk hebt. Deze heldere voorstelling van zaken is afkomstig van de Roemeense grootmeester Mihai Suba in zijn boek Dynamic Chess Strategy. "Elke zet moet er een stuk ontwikkeld worden, liefst naar velden die op grond van de pionnenformatie beschikbaar zijn", zo doceert hij. Met deze gedachte in het achterhoofd kunt u proberen de zetten te bedenken in de volgende partij waarbij het hoofdthema, de open lijn is. Speciaal in deze partij moeten we in gedachten houden hoe we de aanwezige tactiek kunnen benutten om strategische voordelen te bereiken. Andersom geldt ook dat als we strategisch gewonnen komen te staan, we dat vaak tactisch moeten uitmaken. Het onderstaande partijfragment wordt in quizvorm aangeboden. Veel plezier ermee!

Peter Biyiasas (Bron onbekend)

Biyiasas – Hug, Petropolis 1973.

*** Vraag 1: Waar moet wits strategie op gericht zijn en met welke zet verwezenlijkt hij dat? ***

[Essentieel is wat er volgt op 15… f6 omdat zwart in deze variant weigert zijn zwartveldige loper te laten ruilen. De volgende afwikkeling is min of meer geforceerd: 16. exf6 gxf6 17. Lh6 Tf7 18. Dg4+ Kh8 19. Dh5 De8

*** Vraag 2: Met zijn laatste zetten lijkt zwart alles onder controle te hebben gekregen en staat hij klaar om met … Lc7-b7 de loper op de lange diagonaal te zetten. Welke koude douche krijgt hij hier over zich heen? ***

*** Vraag 3: Hoe gaat u verder? ***

16… Dc7 17. Pxg5 Lb7 [Het paard kon niet verdreven worden met 17… h6 vanwege de dubbele aanval 18. De4]

*** Vraag 4: Met welke (multifunctionele) zet vergroot wit zijn voordeel? ***

18… g6

*** Vraag 5: Wat is wits beste keus in deze stelling? ***

19… Ld5 Het gaat van kwaad tot erger met zwart. [Iets hardnekkiger was 19… De7 waarna 20. f4 de beste voortzetting is.] 20. c4 Lc6

*** Vraag 6: Wat is wits meest kansrijke voortzetting? ***

21… h5

*** Vraag 7: Met welke combinatie beslist wit de partij in zijn voordeel? ***

1-0

Belangstellenden kunnen het boek hier bestellen. Tevens treft u op deze webpagina de nodige aanvullende informatie aan.

De vorige afleveringen uit deze serie zijn hieronder te vinden:

Strategie 1

Strategie 2

Strategie 3

Strategie 4

Strategie 5

Strategie 6

Strategie 7

Strategie 8

Strategie 9

Strategie 10

Strategie 11

Strategie 12

Strategie 13

Strategie 14

Strategie 15

Strategie 16

Strategie 17

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.