Robin van Kampen mist GM-titel

De 16-jarige Robin van Kampen is in Tel Aviv op een haar na de voor hem benodigde laatste GM-norm misgelopen. Robin ging met 5 uit 8 de laatste ronde in met zwart tegen Dan Zoler. De benodigde overwinning kwam er helaas niet uit, het werd remise.

Van Kampen was afgereisd naar Israël dankzij bemiddeling van Yochanan Afek om deel te nemen in een gesloten grootmeestergroep, categorie 10. Afek liet weten dat de PR van dit evenement slecht verzorgd was, maar dat Robin alleen verloren had van GM Soffer. Met nog twee ronden te gaan, moest Van Kampen dan wel 2 uit 2 scoren. Hij zette een stap in de goede richting door gisteren GM Manolache uit Roemenië te kloppen. Had Robin het huzarenstukje voltooid, dan zou hij de jongste Nederlandse grootmeester zijn geworden, Anish Giri even niet meegerekend. Johan Hut, die ik hierover geraadpleegd heb, liet weten dat Giri al grootmeester was toen hij nog geen Nederlander was, dus dat houden we dan maar even als criterium aan. Hut geeft ook de volgende cijfers:

Speler Geboortedatum 3e norm record
Stellwagen: 1-3-1987 augustus 2004 (HZ-toernooi Vlissingen) 17 jaar + 6 maanden.
Van Kampen: 14-11-1994 zomer 2011? 16 jaar + ? maanden.

(De cijfers zijn afgerond op hele maanden naar boven. Hut telt de datum van het toernooi, niet van de benoeming op het FIDE-congres).

Van Kampen heeft zijn rating al boven 2500 gehad, dus aan dat criterium had hij al voldaan. Overigens kan het hij record van Stellwagen nog verbreken, er zijn nog volop toernooien. De moeder van Robin, Monique Stam, laat desgevraagd weten dat Robin eigenlijk al dacht dat hij de grootmeestertitel op zak had, na zijn toernooi in Corsica. Maar de norm bleek ongeldig te zijn en dat was pure pech. Een paar van deze ‘ongelukkigheden’:

  • Zeven tegenstanders waren van dezelfde federatie, maar dat zou geen probleem zijn geweest als er tenminste twintig buitenlanders in het toernooi hadden gespeeld
  • De twintigst had helaas afgezegd
  • Daarbij was mevr. Hamdouchi net (eind februari) van federatie gewisseld (van Roemenië naar Frankrijk)
  • in de laatste ronde speelde Robin tegen Meneer Hamdouchi , die Marokkaan is, maar voor de Franse federatie speelt.

Een aanvraag zou kansloos zijn, dus was het toernooi in Israël een mooi buitenkansje. Dat het nu nog even niet gelukt is, wil niet zeggen dat het niet binnen afzienbare tijd ook niet zou lukken. Ik vermoed dat Stellwagen geen illusies zal hebben over ‘zijn’ record. We zullen het maar op houden dat het wel gaat komen met Robin van Kampen!

De einduitslag:

1. GM Alexander Zubov (UKR) 6½

2. IM Tal Baron 6

3. IM Robin van Kampen (NLD) 5½

4-6. IM Dan Zoler, GM Ram Soffer, GM Evgeny.Sveshnikov (LAT) 5

7. IM Tal Haimovich 3½

8-9. GM Marius Manolache (Rom) & IM Israel Caspi 3

10. GM Alon Greenfeld 2½

Baron scoorde wel zijn laatste grootmeesternorm, na een slechte start van ½ uit 3.

Voor partijmateriaal klikt u hier.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.