Gespot 7: “Met de polsstok over het zwakke veld heen”

Bij het grasduinen in schaakboeken, het doorbladeren van schaaktijdschriften, het surfen op het internet, het bekijken van schaakfilmpjes valt het oog wel eens op interessante stellingen, bijzondere voorvallen, geniale zetten en grappige blunders.

In deze rubriek wil ik u die graag voorleggen.

Bent u ook iets tegengekomen? Laat het ons weten.

Schaken leer je niet alleen uit boeken. Ook door met sterk(er)e spelers te analyseren. Ik was in de gelukkige omstandigheid om dat op frequente basis te mogen doen. Ooit in de hoedanigheid als schaakjournalist werd ik namens New in Chess uitgestuurd om bij de Leidse grootmeester langs te gaan.

(Foto Jos Sutmuller)

Hij had net een fantastisch Interzonaal gespeeld, waarin hij zich nét niet had weten te plaatsen voor de kandidatenmatches. Ik heb daar nog een column overgeschreven getiteld Schoonheidsprijs. Nadat Van der Wiel een beetje bijgekomen was van alle vermoeienissen, was hij bereid om mij te woord te staan over zijn (schaaktechnische) belevenissen. Het werd een enerverende middag, waarin de grootmeester goed in zijn praatstoel was gaan zitten. Hij presenteerde een aantal interessante momenten die ik mogelijk kon gebruiken voor het verslag dat ik zou schrijven over dit toernooi. En uiteraard werd ik schaaktechnisch aan de tand gevoeld! Ik zat daar niet alleen als journalist, ik zat daar ook als eenmalige leerling strategische problemen op te lossen. Een van de stellingen die mij bijstaan is het volgende moment, dat mij door Van der Wiels begeleidende humoristische uitspraak, altijd is bij gebleven.

John Van der Wiel – Ulf Andersson, Biel 1985.

Dit is een interessante stelling. Op het eerste gezicht staat zwart goed. De druk op de damevleugel is fors. Wits pionnen op a2 en b2 zijn zwak. Zou wit tot b2-b3 moeten besluiten is pion c2 ten dode opgeschreven vanwege het zwakke veld c3. Daarnaast heeft hij een vrijpion op e4 die een geduchte rol kan gaan spelen. Maar er zijn een paar factoren waar zwart rekening mee moet houden. Wit bezit de d-lijn en de zwarte koningsstelling is kwetsbaar.

Zwart moet een zet doen, zijn toren op a7 hangt. Wat zou u doen? Kies uit:

  • A) 36… Ta6
  • B) 36… Taa8
  • C) 36… Ta2

Dit fragment via de viewer:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.