Sterke top in Houtje Hoofd Heldertoernooi

In de ‘schaduw’ van het Nederlands Kampioenschap Nederlands Kampioenschap Schaken wordt in de prachtige theaterzaal van het SintLucas het “Het Houtje Hoofd Helder Open” gespeeld. Het is de tweede versie van dit evenement, de eerste maal was een sterk bezet rapidtoernooi in 2008, dat door GM Loek van Wely en IM Eelke Wiersma werd gewonnen. De tweede keer is gekozen voor de vorm van een Open toernooi.

Het eerste toernooi was een geintje van een paar Brabanders. Ter ere van de 50ste verjaardag in 2008 van de schrijver dit artikel had men bedacht dat het wel eens een aardig verjaardagscadeau kon zijn om iemand een schaaktoernooi te geven. Zo gezegd zo gedaan. Drijvende krachten achter dit evenement werden Huub van Dongen en Franck Steenbekkers, beide afkomstig uit Boxtel.

Huub van Dongen, tekstschrijver van beroep, staat bekend staat om zijn creatieve invallen. Met zijn achtergrond als Neerlandicus en ooit gewerkt op een reclame- en een reisbureau is Huub niets te dol. Zo bedacht hij ooit een ludieke actie om het schaken in Brabant te populariseren. Gewapend met een schaakstuk in de hand verzon hij de slogan “Houtje Hoofd Helder”. Een groot aantal mensen werd op de foto gezet met een schaakstuk in de hand en zo ontstond een prachtige collectie die in de reclamecampagne werd ingezet.

En deze ‘strijdkreet’ werd dankbaar gebruikt om nieuwe initiatieven te ontplooien. Er werd een gelijknamige stichting opgericht die het nodige van plan is in de toekomst. Het eerste toernooi in 2008 werd een daverend succes (zoals op de website terug te vinden is. Helaas kon mede door de kredietcrisis in de daaropvolgende jaren geen sponsoring worden gevonden om een passend vervolg te organiseren. Gelukkig is dat nu in 2011 wel het geval, hoewel het deelnemeraantal behoorlijk tegenvalt. Er is gekozen voor de formule die ook in Vlissingen en Brasschaat wordt gehanteerd. Door de week ’s avonds schaken, in het weekend op normale speeltijden. Er was aangenomen dat veel mensen graag tijdens het NK-schaken achter het bord zouden kruipen.

Franck Steenbekkers, jarenlang de coördinator van het Servicepunt Zuid, is de onvermoeibare kracht met het onmetelijke netwerk. Franck verzet bergen met werk, is nooit te beroerd om ‘vuil werk’ op te knappen en onder zijn hoede zijn al heel wat toernooien, trainingen, workshops en andere schaakrelateerde evenementen op poten gezet. Franck draait er zijn hand niet voor om, om van Terneuzen naar Maastricht te rijden om de schaakvrienden ter plekke op hun wenken te bedienen. Zonder hem zou het schaakleven in het zuiden niet zo bruisen, zoals het nu doet.

De lezer begrijpt dat deze twee heren ook de nodige bemoeienis hebben het met het NK, dat momenteel in Boxtel wordt gehouden, waarbij vooral Van Dongen een substantieel aandeel in de organisatie heeft.

Dit alles was niet mogelijk geweest als er niet de nodige sponsoring was gekomen en daarin heeft schaakliefhebber Peter Paridaans, directeur van Complan in Eindhoven, een zeer belangrijke rol gespeeld. Hij stond ook aan de basis van het eerste toernooi en de oprichting van de Stichting. Bescheiden als hij is, opereert Peter graag achter de schermen. Mede dankzij zijn input is het mogelijk geweest om de nodige titelhouders aan de start van het eerste Open toernooi te krijgen. Daarin treffen we de IJslandse grootmeester Hedinn Steingrimsson (2569) aan, die concurrentie mag verwachten van de Nederlandse GM Yge Visser (2455), IM David Miedema (2409) en IM Manuel Bosboom (2401).

Het Open toernooi in 2011

Helaas hebben relatief weinig deelnemers de weg naar de speelzaal weten te vinden. De organisatie hoopt volgend jaar op een veel groter aantal. Een van de plannen is ook om met een gesloten meester- of grootmeestergroep te gaan werken.

In de eerste ronde was de eerste partij zo tussen Tom Leermakers en Diederik Claassen zo was afgelopen omdat wit een elementair vorkje over het hoofd zag. Aan de topborden heerste natuurlijk de strijd tussen Meester en amateur. Professionals hadden het niet gemakkelijk. Zo had GM Steingrimsson nog heel wat complicaties nodig om Gerard Kastelein in verwarring te brengen. GM Yge Visser had het met zwart iets gemakkelijker tegen Stand Heijmans: in het middenspel vielen zwarts stukken de witte stelling binnen, waarna zijn koning al snel in onoverkomelijke moeilijkheden kwam. IM David Miedema moest alle zeilen bijzetten om Ramón Jessurun van zich af te houden, een voormalige speler van de plaatselijke vereniging Dubbelschaak die speciaal voor dit toernooi vanuit Oaxaca (Mexico) naar Nederland kwam. Dat hij in Mexico enthousiast heeft doorgeschaakt, bleek wel toen hij na een zet of vijftien met zwart duidelijk beter stond. En dé verrassing van de dag: IM Manuel Bosboom kwam in een goede partij met zwart niet verder dan remise tegen Mitchel Wallace (Fide-rating 1894). Die laatste zou wel eens voor meer verrassingen kunnen zorgen, want hij gaf geen krimp tegen de tovenaar uit Zaanstad. Na de 2e ronde zullen de meeste A-groep spelers beslist in de bovenste helft van de ranglijst te vinden zijn, maar zeker niet allemaal. Huub van Dongen, die zelf ook meespeelt in het toernooi, maar vanwege een oneven aantal maar even een bye opnam, mag nu als dank voor zijn opofferingsgezindheid in ronde twee met zwart tegen Manuel aantreden. We houden u verder op de hoogte van de ontwikkelingen in dit toernooi, we hopen dat ook partijmateriaal te kunnen presenteren.

Interessante artikelen over het NK en het “Houtje Hoofd Helder-toernooi” kun je vinden onder deze links:

Artikel 1

Artikel 2

Artikel 3

Artikel 4

N.B. De foto’s in dit artikel zijn van Karin Gottlieb op wiens prachtige website nog veel meer moois valt te zien.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.