Noodweer teistert speelzaal

In de ‘schaduw’ van het Nederlands Kampioenschap Nederlands Kampioenschap Schaken wordt in de prachtige theaterzaal van het SintLucas het “Het Houtje Hoofd Helder Open” gespeeld.

Gisteren is de twee ronde van het HHH Open een beetje chaotisch geëindigd. Toen het noodweer losbarstte bleken er in de foyer hoge ramen open te staan. Voordat iemand het in de gaten had stond de foyer zo goed als blank. Conciërge, barman, scheidsrechter en toeschouwers hebben met vereende krachten gedweild.

Daarna bleek dat de treinen Eindhoven-Den Bosch-Tilburg niet reden, en is er een pendeldienst opgezet. Sommige spelers konden met elkaar meerijden, anderen hebben we weggebracht.

Eén van de mensen die anderen mee kon nemen was Brent Burg. Tenminste, totdat ze bij zijn auto kwamen op de hoek van de Raaphof en de Grote Beemd. Er lag een dikke boom op. Z’n passagiers zijn weggebracht. Brent is opgehaald door zijn vader. Uiteindelijk hebben we iedereen op de plaats van bestemming gekregen. Voor de conciërges was het toen nog niet over: door blikseminslag bleek het alarmsysteem niet meer te werken.

Organisator Huub van Dongen wachtte ook nog een onaangename verrassing toen hij diep in de nacht thuiskwam. Daar bleek in zijn tuin een meter of tien uit de top van een plataan te zijn geknakt. Zijn auto stond eronder, maar de enorme tak is gelukkig in de boom blijven hangen. Er is een hoogwerker op komst. Een enerverend nachtje!

De twee ronde verliep alles zo’n beetje op rating al hadden de grootmeesters het beide moeilijk. Hedinn Steingrimsson werd op een oude zijvariant van het Siciliaans getrakteerd door Jan Toorman en hij moest zeer veel tijd investeren om een speelbare niet al te remise-achtige stelling te krijgen. Visser-Geertsema werd zelfs de langste partij van de ronde. Visser won uiteindelijk in een paardeindspel. Verder waren er weinig opmerkelijke uitslagen of het moeten de remises van Wilbert Kocken met wit tegen Nico Schouten zijn en van Huub van Dongen met zwart tegen Manuel Bosboom.

Interessante artikelen over het NK en het “Houtje Hoofd Helder-toernooi” kun je vinden onder deze links:

Artikel 1

Artikel 2

Artikel 3

Artikel 4

Artikel 5

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.