Schaakquiz

Veel mensen vinden het leuk de geest aan te scherpen. Vandaar dat het ons aardig leek om eens een speciale schaakquiz in elkaar te sleutelen. Hierin kunt u uw schaakhistorische kennis, maar ook uw schaaktechnische vaardigheid en schaakcreativiteit eens testen. Vragen in vijf verschillende categorieën, te weten:

I) Fotovragen

II) Curiosa

III) Retrogade-analyse

IV) Algemene kennnis

V) Eindspelstudies

Veel plezier ermee!

Categorie I: Fotovragen

VRAAG 1)

Op de foto de vier grote “K’s”: Karpov, Korchnoi, Kramnik en Kasparov.

Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4

Beantwoord nu de volgende vragen:

a) Geef de juiste volgorde van de foto’s aan zodat het hierboven genoemde lijstje bij de desbetreffende foto past.

b) Wie van deze vier is nooit wereldkampioen geweest?

c) Zet alle namen in volgorde van leeftijd.

d) Geef van elk de voornaam

VRAAG 2

Er is altijd een grote rivaliteit geweest tussen Nederland en Engeland. In de landenwedstrijden die gehouden werden, dropen de Nederlanders vaak af met een gevoelige nederlaag. Grootmeester Hein Donner noemde het Verenigd Koninkrijk ook wel eens het “Perfide Albion”.

Op de foto’s twee landgenoten en twee Britten. Het gaat om Short, Speelman, Timman en Piket.

Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4

Beantwoord nu de volgende vragen:

a) Wie is wie? Met andere woorden. Geef van elke foto aan om wie het gaat.

b) Geef van elke speler de voornaam.

(Alle foto’s zijn van Jos Sutmuller tenzij anders vermeld)

Categorie II: Curiosa

Het schaken is rijk door zijn verhalen. Lees het volgende fragment en beantwoord de vragen.

De duivel en de jonge man

Een oude legende vertelt hoe een rijke jonge man al zijn geld had verspeeld en op oudejaarsavond op klokslag 12 zijn leven wilde beëindigen. Schaakliefhebber zijnde besloot hij de laatste uren van zijn leven met het schaakspel door te brengen. Plotseling verschijnt de duivel voor hem met schaterlach en stelt de jonge man voor een partijtje te spelen met zijn ziel als inzet. "Je verspeelt er niets mee", zegt de duivel, "want als je je van kant maakt kom je toch bij mij terecht". De jongeman, balorig, gaat erop in. Zij spelen en de duivel (met wit) is aan de winnende hand. Dan kondigt de duivel mat in vier zetten aan. Terwijl de klok begint te slaan, speelt de duivel (aan zet) de volgende zetten:

1. Pd4+ Kd6 2. Dd7+ Pxd7 3. Txd5+ Pxd5

En nu wil de duivel de matzet doen, maar laat vol schrik de toren uit zijn handen vallen en verdwijnt met satanisch gehuil, een vieze zwavellucht achterlatend. De jonge man, wit geworden tot onder zijn haardos, raapt de gevallen witte toren van de grond op en zet hem op het veld waarop hij mat gezet wordt.

Vraag 1) Op welk veld moet de toren gezet worden, zodat zwart mat staat?

Vraag 2) Waarom denk je dat de duivel het strijdtoneel verliet?

Categorie III: Retrogade-analyse

Sherlock Holmes en zijn trouwe metgezel, Watson, zijn op de schaakclub aangekomen. Daar worden zij hartelijk onthaald door twee vrienden, kolonel Martson en de heer Owen. Beide heren staan op van hun partij en geven Holmes en Watson een hand op het moment dat deze binnenkomen. "We zijn nog bezig met een partij", zegt de kolonel. Holmes werpt een blik op de stelling die beide heren op het bord hebben staan. Holmes zegt tegen zijn trouwe helper: "Dit is een oefening, Watson. Neem de volgende stelling.

Watson leert nu iets over de zogenaamde retrograde-analyse. Retrograde-analyse betekent dat er een reconstructie wordt gemaakt van datgene dat in het verleden heeft plaatsgevonden.

“Het antwoord is zo voor de hand liggend dat ik het geen probleem durf te noemen”, zegt Sherlock Holmes. Watson tast echter in het duister. Door deduceren en combineren kun je erachter komen wat de vorige zetten zijn geweest. Beantwoord de volgende vragen:

Vraag 1) Gegeven dat zwart net gezet heeft, wat was zijn laatste zet?

Vraag 2) En opnieuw gegeven dat zwart net gezet heeft, wat was wits laatste zet?

Categorie IV: Algemene kennisvragen

Veel mensen zijn in Nederland op de hoogte van het reilen en zeilen binnen de ‘grote’ sporten, zoals het voetbal, wielrennen en het schaatsen en misschien ook nog het zwemmen. Als je iemand op straat vraagt of hij een bekende schaker kan opnoemen, wordt niet zelden Ton Sijbrands genoemd, een dammer dus. Hoe staat het met jouw (actuele) kennis?

Vraag 1) Wie is er momenteel Nederlandse kampioen schaken?

a) Jan Timman

b) Anish Giri

c) Loek van Wely

d) Jan Smeets

Vraag 2) Welke Nederlander is ooit wereldkampioen schaken geweest?

a) Jan Timman

b) Max Euwe

c) Loek van Wely

d) Jan Smeets

Categorie V: Eindspelstudies

Binnen het schaken bestaan diverse disciplines, die bij het grote publiek niet zo bekend zijn. Zo is er een bond voor correspondentieschakers. Mensen die vroeger per briefkaart schaakten, nu per e-mail. Binnen de schaakbond is ook een andere, bijzondere vereniging, namelijk die voor eindspelstudiecomponisten. Het gaat hier om mensen die op zoek zijn naar de ware schoonheid van het spel door stellingen te construeren met een verborgen, doch fraaie winstgang of een weg naar remise. Een van de eisen is, dat er in principe maar een manier is om tot het gewenste resultaat te komen. Het voeren van de verdediging is daarbij ook nog meegenomen als extra dimensie.

Los de volgende eindspelstudies op. Het is telkens: wit speelt en wint.

1) Eindspelstudie Kralin
2) Eindspelstudie Perkonoja
3) Eindspelstudie Stavrietsky
4) Eindspelstudie Bazlov

Voor alle antwoorden klikt u hieronder. Succes!

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.