David van Kerkhof wint SOS-schoonheidsprijs

In de tweede ronde van de KNSB-competitie is inmiddels de tweede schoonheidsprijs uitgereikt. De winnaar is dit keer Bosschenaar David van Kerkhof (zie foto René Olthof op de site van HMC) voor zijn prachtige concept in zijn partij tegen IM Merijn van Delft. David kwam met een positioneel paardoffer waarin hij op langere termijn een gevaarlijk initiatief voor terug zag. Ook deze keer heeft schaakjournalist Peter Boel op de site van de bond hierover een zeer lezenswaardige stukje geschreven dat u hier kunt lezen.

De analyse van Boel is inmiddels drastisch uitgebreid door de verliezer van de partij, Merijn van Delft. Merijn houdt niet van half werk, hij heeft zijn eigen verliespartij zeer grondig geanalyseerd en met zeer veel opmerkingen en analyses aangevuld die hieronder via de viewer aantreft. Zeer de moeite waard om na te spelen! Een belangrijke kandidaat was ook de gedecideerde overwinning van Anne Haast met zwart op GM Jan Werle. Maar deze partij haalde het net niet. Omdat Anne de vorige keer ook al bij de kandidaten zat, stelde Jurylid Hans Ree voor dat als ze nog een keer bij het lijstje komt te zitten dat dan het principe van vroeger bij het straatvoetbal ‘drie corners is pienaltie’ wordt gehanteerd. U vindt de analyse van Anne zelf, ook al eerder verschenen op Schaaksite.

Omdat meerdere mensen geïnteresseerd zullen zijn in de andere kandidaten voor deze ronde bieden we u deze eveneens aan. Alle partijen treft u hierbij in de viewer aan, met soms wat licht commentaar.

Tot slot hét moment van deze prijs met een diagram van de winnaar uit de partij David van Kerkhof – Merijn van Delft:

Alle fragmenten en partijen via de viewer:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.