Plaatjes uit Dieren 2

Jan Smeets is de nieuwe Open Kampioen van Nederland. Hoewel hij matig begon, slaagde hij erin om het hoofd koel te houden, vooral in situaties waarin het erom spande.

Jan Smeets (Foto Jos Sutmuller)

Hij kreeg een paar keer een stukoffer om de oren. Waar veel spelers onder de druk zouden zijn gezwicht, bleek Smeets een zeer taaie ‘klant’ te zijn, die zich tot het uiterste wist te verdedigen. Als de aanval dan uitgewoed was, bleken eindspelen met een materiële plus wel aan Smeets besteed, die over een uitstekende techniek beschikt. Ikonnikov, de man die het toernooi in het begin gedomineerd had, ging tweemaal onderuit en daarmee deed hij zichzelf tekort. Omdat wij al eerder hadden aangegeven weinig te kunnen toevoegen aan de voortreffelijke verslagen van Peter Boel (die u op deze site hebt aangetroffen) zetten wij wederom de ‘tactische bril’ op, op zoek naar leuke momenten, missertjes, maar vooral geniale zetten. De eerste selectie kon u hier vinden, de tweede is afkomstig uit de laatste drie ronden van de hoofdgroep. Opnieuw dagen wij de bezoekers van Schaaksite uit hun tactische slagvaardigheid en schaakinzicht te testen. Sommige zijn redelijk eenvoudig, maar er zitten een paar hersenkrakers tussen. Uw speciale aandacht voor de opgaven 1, 2, 5, 8 en 10. Veel plezier bij het oplossen!

OPGAVE 1

De dame hangt. Wat is het beste veld?

OPGAVE 2

Hoe kan wit op een slimme manier materiaal winnen?

OPGAVE 3

Een ordinaire dubbele aanval. Hoe wint zwart?

OPGAVE 4

Met een witte koning zo ver naar voren, moet er wel iets in zitten voor zwart…

OPGAVE 5

Hoe komt zwart verder?

OPGAVE 6

Zwart staat natuurlijk uitstekend, maar hoe maakt hij het fraai af?

OPGAVE 7

Zwart heeft zojuist de zet 38… Dd3-d4 uit zijn vingers laten komen. Kan wit daar iets mee?

OPGAVE 8

Een stelling met aan weerszijden penningen, ongedekte stukken en onveilige koningen. Word daar maar eens wijs uit. Wit heeft een killer in deze stelling. Ziet u hem?

OPGAVE 9

Zwart heeft genoeg materiaal maar de witte dame blijft altijd lastig. Kan zwart profiteren van de huidige opstelling van de witte stukken?

OPGAVE 10

Wit staat mooi, maar het is altijd fijn om de partij binnen te halen als de kans zich aandient. Welke kans?

Alle fragmenten via de viewer:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.